HSBC, cea mai mare bancă britanică, acuzată de SUA că a făcut afaceri cu firme asociate terorismului

HSBC Holdings, cea mai mare bancă britanică, este acuzată de o subcomisie din Senatul Statelor Unite că a făcut afaceri cu firme asociate terorismului, nu a luat măsuri faţă de suspiciunile de spălare de bani la operaţiunile din Mexic şi a "ocolit" sancţiunile impuse Iranului.

568 afișări
Imaginea articolului HSBC, cea mai mare bancă britanică, acuzată de SUA că a făcut afaceri cu firme asociate terorismului

HSBC, cea mai mare bancă britanică, acuzată de SUA că a făcut afaceri cu firme asociate terorismului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Neregulile ar putea servi drept argumente pentru revocarea actului constitutiv al divizie americane a HSBC, potrivit senatorilor, transmite Bloomberg.

Subsidiarele HSBC din diverse părţi ale lumii au asigurat organizaţiilor teroriste, cartelurilor de traficanţi de droguri şi altor grupuri de infractori "o poartă" către sistemul financiar american, a concluzionat Subcomisia Permanentă de Investigaţii din Senatul SUA într-un raport de 335 de pagini, prezentat luni, care cuprinde informaţii despre activitatea băncii în ultimii 10 ani, caracetrizată de controale neriguroase.

Legislatorii americani i-au convocat marţi la Washington, pentru audieri, pe şefii băncii londoneze.

"HSBC îşi înfiinţează o bancă afiliată în SUA drept poartă către sistemul financiar american şi permite reţelei globale de bănci afiliate să abuzeze de această poartă. Nimeni nu a fost tras la răspundere, ceea ce este dramatic", a declarat senatorul Carl Levin, preşedintele subcomisiei, membru al Partidului Democrat.

Investigaţia senatorilor s-a concentrat pe HSBC Bank USA NA, cu sediul la New York, principala bază de operaţiuni a HSBC pentru tranzacţii şi servicii în dolari.

Pe lângă Irene Dorner, preşedinte şi director general al HSBC North America Holdings, senatorii vor să pună întrebări, în baza raportului, şi altor înalţi executivi ai băncii, dar şi agenţiilor guvernamentale americane care nu au împiedicat şi sancţionat practicile de care este acuzată instituţia financiară.

"Vom admite că, în trecut, nu am reuşit uneori să respectăm standardele la care se aşteaptă autorităţile şi clienţii. Ne vom cere scuze, vom recunoaşte aceste greşeli, vom răspunde pentru acţiunile noastre şi ne vom oferi angajamentul absolut să remediem neregulile", a afirmat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al HSBC, Robert Sherman.

Potrivit raportului, HSBC a ignorat legăturile unor bănci-client cu finanţarea organizaţiilor teroriste. Una dintre aceste bănci este Al Rajhi Bank, din Riad, Arabia Saudită, care a primit de la HSBC un miliard de dolari în cash în perioada 2006-2010, reiese din investigaţie.

În 2002, HSBC a cumpărat cea de-a cincea bancă din Mexic, Grupo Financiero Bital, care avea, potrivit senatorilor americani, deficienţe grave în privinţa prevenirii spălării de bani. În acea perioadă, Bital nu respecta "niciun standard recunoscut privind spălarea de bani", potrivit unor documente interne ale HSBC, obţinute de anchetatori.

În perioada 2000-2009, HSBC a atribuit Mexicului cel mai relaxat calificativ de risc, "în pofida informaţiilor care indicau în mod evident că Mexicul era o jurisdicţie de mare risc în zona traficului de droguri şi spălării de bani", potrivit raportului subcomisiei. Printre clienţii din Mexic ai HSBC se numărau aşa-numitele "casa de cambio", firme de schimb valutar, considerate de Departamentul Trezoreriei din SUA drept centre de spălare a banilor proveniţi din traficul de droguri.

Divizia mexicană a HSBC a transferat, în 2007 şi 2008, 7 miliarde de dolari în numerar către subsidiara din SUA a grupului, de departe cea mai mare sumă rulată de o subsidiară a băncii, precum şi de alte instituţii financiare din Mexic, ridicând la momentul respectiv semne de întrebare privind provenienţa fondurilor, se arată în raport.

Senatorii acuză banca şi că a încălcat sancţiunile impuse de Departamentul Trezoreriei din SUA asupra Iranului, în încercarea de a izola statul de sistemul financiar global. Documentele interne citate de raport relevă că unii bancheri din SUA ai HSBC ştiau că o parte dintre tranzacţiile pe care le efectuează au legături cu Iranul, încălcând embargoul.

Un audit efectuat de Deloitte LLP arată că 25.000 de tranzacţii, în valoare totală de 19,4 miliarde dolari, pot fi asociate Iranului, se spune în raport. Dintre acestea, aproximativ 90% au trecut prin conturile americane ale HSBC fără a fi descrise drept avânt legături cu Iranul. Senatorii fac referire la tranzacţii similare legate de alte state supuse sancţiunilor, precum Coreea de Nord, Cuba, Sudan şi Burma.

HSBC a anunţat anterior că cooperează cu Departamentul Justiţiei din SUA, procuratura din Manhattan, New York, şi Rezerva Federală privind posibile încălcări ale sancţiunilor impuse Iranului.

Totodată, banca este implicată într-o anchetă a Departamentului Justiţiei şi Fiscului din SUA privind acuzaţii că ar fi încurajat evaziunea fiscală în SUA prin subsidiara din India.

Raportul acuză şi OCC, un departament din Trezorerie responsabil de supravegherea subsidiarei americane a HSBC, că nu a acţionat timp de mai mulţi ani după identificarea unor nereguli privind spălarea de bani.

"Cultura HSBC a suferit o poluare generalizată pentru o lungă perioadă de timp. Schimbările recente de leadership sugerează că banca este hotărâtă să facă curăţenie. Acest angajament este binevenit. Supravegherea serioasă din partea OCC este de asemenea esenţială", a mai spus senatorul Carl Levin.

Oficialul a adăugat că neregulile de la HSBC ar putea determina autorităţile americane să revoce actul constitutiv al diviziei din New York.

Banca şi-a exprimat în mai multe rânduri regretele privind "conduita inacceptabilă" din SUA, potrivit directorului general al grupului, Stuart Gulliver. Banca a trecut prin restructurare pentru a prioritiza controalele interne şi a crescut numărul angajaţilor în această zonă de la 200 la 1.000, susţine Gulliver.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici