HSBC este investigată în SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări, în cazul de evaziune fiscală

HSBC Holdings este investigată în SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări după ce a recunoscut că la divizia de private banking din Elveţia au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienţi să eludeze fiscul.

955 afișări
Imaginea articolului HSBC este investigată în SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări, în cazul de evaziune fiscală

HSBC este investigată în SUA, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări, în cazul de evaziune fiscală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili dacă HSBC, a doua mare bancă din lume, a ajutat clienţi americani să nu îşi plătească taxele, în urma informaţiilor din presă potrivit cărora banca a ajutat clienţi bogaţi să ascundă active de ordinul milioanelor de dolari.

Autorităţile americane investighează şi dacă HSBC a manipulat cursul valutar, iar un oficial a declarat luni că Departamentul de Justiţie ar purtea redeschide în acest context un acord convenit de procuratură cu această bancă, în 2012.

Acordul a făcut parte dintr-o înţelegere de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC să evite acuzaţii penale, după ce s-a descoperit că banca a contribuit la transferarea a sute de milioane de dolari proveniţi din trafic de droguri, prin sistemul financiar american.

"Este foarte posibil ca acordul să fie redeschis din cauza activităţilor băncii, fie în cazul evaziunii fiscale fie în cel al manipulării cursului valutar", a declarat oficialul din procuratura americană.

În Marea Britanie, Parlamentul urmează să deschidă o anchetă referitoare la practicile HSBC în Elveţia.

Acţiunile HSBC sunt în declin cu 2%, după ce luni au închis în scădere cu 1,6%.

Un purtător de cuvânt al HSBC a refuzat să comenteze, marţi.

HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice HSBC, a obţinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizaţii criminale, traficanţi de arme şi diamante, lista deponenţilor incluzând şi familii regale şi miliardari influenţi. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elveţiană a ajutat peste 100.000 de indivizi şi companii din 200 de ţări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenţilor.

Raportul ICIJ are la bază o listă de clienţi ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituţia în 2008. Statul elveţian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial şi încălcarea legislaţiei privind secretul bancar.

Conform raportului, circa 220 de clienţi ai HSBC Elveţia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetăţenie sau paşaport românesc.

În funcţie de suma totală depozitată de clienţi în conturile HSBC din Elveţia în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 ţări, valoarea conturilor românilor pe care instituţia bancară le-ar fi ţinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnaliştilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, se numără printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

"Recunoaştem şi suntem răspunzători de deficienţele din trecut, legate de respectarea regulilor şi deficienţele de control", a precizat banca în urma dezvăluirilor.

HSBC a explicat că divizia din Elveţia nu a fost integrată complet în HSBC după preluarea acesteia, în 1999, ceea ce a permis persistenţa unor standarde "mult prea scăzute".

Informaţiile au declanşat o dezbatere politică în Marea Britanie, înaintea alegerilor parlamentare din luna mai. Margaret Hodge, lider marcant al Partidului Laburist aflat în opoziţie, a spus că autorităţile fiscale au făcut prea puţine eforturi pentru colectarea taxelor.

Recunoaşterea deficienţelor de către HSBC l-a readus în centrul atenţiei pe Stephen Green, preşedinte executiv al băncii în perioada 2006-2010. Green a devenit ulterior membru al Parlamentului şi a fost ministru al Comerţului şi Investiţiilor între 2011-2013.

HSBC colaborează cu autorităţile care investighează problemele fiscale. Autorităţile din Franţa, Belgia şi Argentina au anunţat la rândul lor că investighează informaţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici