Ialomiţianu: Prognoza de creştere economică va fi revizuită

România trebuie să-şi revizuiască prognoza de creştere economică, aşa cum fac în această perioadă toate ţările europene, iar ulterior autorităţile vor vedea ce spaţiu fiscal există pentru cheltuielile bugetare din 2012, a declarat luni ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

465 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Prognoza de creştere economică va fi revizuită

Gheorghe Ialomiţianu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat dacă s-a răzgândit în privinţa majorării salariilor, Ialomiţianu a spus negativ. "Nu ne-am răzgândit. Am spus că analizăm situaţia financiară, iar în momentul în care va veni FMI, Comisia Europeană vom lua o decizie", a spus el.

Potrivit ministrului, prognoza de creştere economică trebuie revizuită.

"Înaintea misiunii FMI din iulie-august era o altă perspectivă financiară, acum toate ţările fac revizuiri ale prognozelor de creştere economică şi cred că România va trebui să facă revizuirea prognozei de creştere economică şi atunci sigur că vedem care este spaţiul fiscal pentru cheltuielile bugetare din anul 2012", a spus Ialomiţianu.

Întrebat dacă cifrele privind creşterea economică nu mai sunt de actualitate, Ialomiţianu a spus că toate ţările din UE fac această revizuire, arătând că a participat vineri şi sâmbătă, în Polonia, la o reuniune informală ECOFIN.

"Din cauza încetinirii creşterii economice la nivel mondial, toate ţările trebuie să facă această revizuire, iar România nu va fi scutită de acest lucru", a precizat Ialomiţianu.

Ministrul Finanţelor a spus că deficitul bugetar nu se va negocia, acesta trebuind să fie sub 3%, iar cheltuielile de investiţii nu trebuie puse în pericol.

"În funcţie de spaţiul fiscal pe care îl avem, vom lua o decizie şi privind acea recuperare a cheltuililor cu salariile şi alte cheltuieli, dar nu putem în pericol cheltuielile cu investiţiile şi ţinta de deficit bugetar", a mai spus Ialomiţianu.

Întrebat care sunt noile prognoze, Ialomiţianu a răspuns: "Noi facem analize şi decizia o luăm împreună cu FMI şi Comisia Europeană, pentru că suntem într-un acord cu FMI şi suntem parteneri şi acolo vom lua o decizia".

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, luni, că în BPN s-a făcut o analiză a situaţiei economice din România şi regiune, constatându-se că avansul economic de 1,5% prognozat pentru acest an în România nu este în acest moment în pericol. Pentru anul viitor este prognozată o creştere economică de 3,5 - 4 %.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici