Ialomiţianu trimite Corpul de Control la CFR Infrastructură şi Termoelectrica, pentru datele Eurostat

Ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat pentru MEDIAFAX că a cerut Corpului de Control al ministerului să verifice situaţia contabilă din 2007-2008 la CFR Infrastructură şi Termoelectrica, deoarece există suspiciuni că bugetele nu au fost trimise pentru aprobare Guvernului.

133 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu trimite Corpul de Control la CFR Infrastructură şi Termoelectrica, pentru datele Eurostat

Ialomiţianu trimite Corpul de Control la CFR Infrastructură şi Termoelectrica, pentru datele Eurostat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am trimis Corpul de Control al ministerului la ambele companii", a spus Ialomiţianu.

Surse participante la şedinţa de miercuri a Guvernului au declarat agenţiei MEDIAFAX că ministrul Finanţelor i-a spus premierului că are informaţii "foarte grave", potrivit cărora bugetele din 2007 şi 2008 ale companiilor CFR Infrastructură şi Termoelectrica nu au fost aprobate de Guvern, iar bilanţurile contabile aferente acelor ani nu au fost depuse.

Discuţia dintre premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a avut loc în contextul în care membrii Guvernului discutau despre modul în care Eurostat a făcut referire la deficitele Termoelectrica şi CFR Infrastructură.

"Ministrul a anunţat în Guvern că echipe ale Corpului de Control al Ministerului de Finanţe au început să verifice situaţia contabilă a celor două companii", au arătat sursele citate.

Eurostat a anunţat marţi că are rezerve în privinţa calităţii datelor raportate de România referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat după standardele ESA95, invocând printre cauze incertitudinea legată de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Ulterior, Statistica a anunţat că Ministerul Finanţelor a început verificarea datelor raportate de către companiile de stat, la care urmează să participe şi experţi ai Băncii Naţionale a României şi INS.

Gherghina a afirmat marţi seară că deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit iniţial, de 6,4%, întrucât pierderile companiilor de stat Termoelectrica şi CFR Infrastructură vor fi retratate şi incluse în bugetul general consolidat.

O echipă de experţi ai Eurostat va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii mai pentru a discuta cu autorităţile române despre deficitul bugetar de anul trecut, iar astfel de vizite s-ar putea repeta lunar, la finele lunilor iunie şi iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici