Impactul ciudat al prăbuşirii rublei: Vânzările Gazprom în monedă locală vor atinge un nivel record

Veniturile în dolari ale Gazprom în Europa ar putea scădea în acest an la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, potrivit estimărilor guvernamentale, dar calculate în ruble vânzările ar putea atinge un nivel record, ca efect al devalorizării monedei.

398 afișări
Imaginea articolului Impactul ciudat al prăbuşirii rublei: Vânzările Gazprom în monedă locală vor atinge un nivel record

Impactul ciudat al prăbuşirii rublei: Vânzările Gazprom în monedă locală vor atinge un nivel record (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Diferenţa arată cum prăbuşirea rublei cu 46% în raport cu dolarul, în ultimele 12 luni, ajută companiile exportatoare din Rusia să compenseze preţurile scăzute ale petrolului, relatează Bloomberg.

Veniturile obţinute din vânzările de gaze pe piaţa europeană sunt calculate în dolari şi euro, în timp ce majoritatea costurilor companiei, inclusiv salariile, sunt în ruble.

Preţul mediu al livrărilor ruseşti de gaze în afara spaţiului sovietic este estimat pentru acest an la 222 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat Alexei Vedev, secretar de stat în Ministerul rus al Economiei.

Acest preţ este cu 35% sub nivelul anului trecut şi cel mai redus după 2005, dar calculat în ruble preţul ar putea fi un record, de peste 13.650 de ruble, luând în considerare estimările de curs valutar ale ministerului.

"Nu doar Gazprom, dar şi exportatorii de petrol din Rusia ar putea înregistra în acest an venituri record în ruble, în condiţiile în care moneda rusă devine hârtie de împachetat", a declarat Ildar Davletşin, analist la Renaissance Capital.

El a adăugat că exportatorii ar putea beneficia în acest an de pe urma devalorizării rublei, dar inflaţia ar putea să limiteze câştigurile întrucât contractorii vor fi nevoiţi să majoreze tarifele.

Veniturile totale ale Gazprom ar putea atinge în acest an un nivel record de 5.500 miliarde de ruble, cu 5% peste nivelul anului trecut, estimează Davletşin.

În cazul Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, veniturile calculate în ruble ar putea urca cu 9%, la 6.060 miliarde de ruble în 2015, anticipează Alexandr Kornilov, analist la Alfa Bank în Moscova.

Aceste estimări arată că prăbuşirea rublei a compensat declinul preţurilor petrolului. Calculată în ruble, cotaţia petrolului nu a scăzut aproape deloc.

Pentru Gazprom, preţurile din majoritatea contractelor de export al gazelor sunt stabilite în funcţie de preţurile petrolului, cu un decalaj de şase-nouă luni.

Estimările Ministerului Economiei sunt realizate la un preţ mediu al petrolului de 50 de dolari pe baril, după ce preţurile ţiţeiului au coborât cu aproape 50% în ultimul an.

Autorităţile ruse anticipează pentru 2015 un curs mediu al rublei de 61,5 unităţi pentru un dolar, faţă de 38 de unităţi pentru un dolar în 2014.

Gazprom obţine circa 30% din veniturile totale din vânzări de gaze în afara fostei URSS, majoritatea în Uniunea Europeană şi Turcia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici