Impactul cutremurului asupra economiei Japoniei va fi mai mare decât s-a estimat

Impactul cutremurului asupra economiei Japoniei va fi mai mare decât s-a estimat iniţial, a declarat, marţi, ministrul pentru Economie şi Politică Fiscală, Kaoru Yosano, transmite Bloomberg.

55 afișări
Imaginea articolului Impactul cutremurului asupra economiei Japoniei va fi mai mare decât s-a estimat

Impactul cutremurului asupra economiei Japoniei va fi mai mare decât s-a estimat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pagubele din economie ar putea fi mai mari decât ne-am aşteptat. Pe lângă întreruperea lanţului de furnizori, s-a adăugat situaţia gravă de la centrala nucleară", a spus Yosano.

Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicat marţi accidentul nuclear de la centrala Fukushima la nivelul maxim, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l la acelaşi nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl.

Premierul Naoto Kan ar putea fi nevoit, în următoarele luni, să recurgă la suplimentarea vânzărilor de obligaţiuni sau la majorări de impozite, având în vedere opoziţia băncii centrale de a finanţa cheltuielile.

Luna trecută, responsabilii băncii centrale s-au abţinut de la orice discuţie privind noi măsuri de stimulare economică, potrivit unei înregistrări a unei şedinţe care a avut loc luna trecută.

Japonezii vor fi reticenţi să cheltuiască până când nu vor fi alocate fonduri regiunii din nord-est şi nu vor începe lucrările de reconstrucţie, potrivit analistului Noriaki Matsuoka.

"Se discută despre o majorare de taxe, dar măsura riscă să amplifice scăderea încrederii populaţiei", a arătat Matsuoka, analist la compania Daiwa Asset Management din Tokyo.

Încrederea oamenilor de afaceri din sectorul comerţului a înregistrat în martie cel mai amplu declin de când guvernul a început înregistrarea acestor date, în 2000.

Economia Japoniei se va contracta în acest an cu 1,5%, potrivit analiştilor Capital Economics.

Luna trecută, guvernul a estimat pagubele provocate de cutremur şi tsunami la 25.000 miliarde yeni (297,8 miliarde dolari), ceea ce a determinat mai mulţi politicieni să ceară formarea unui pachet de stimulare economică de 20.000 miliarde yeni (238,2 miliarde dolari).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici