Impozitul forfetar îl va înlocui pe cel minim din semestrul al doilea

Impozitul minim va fi înlocuit cu impozitul forfetar începând cu semestrul al doilea şi se va aplica pentru serviciile unde se înregistrează evaziune fiscală, precum restaurante sau saloane de înfrumuseţare, a declarat, vineri, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, vicepreşedinte ANAF.

135 afișări
Imaginea articolului Impozitul forfetar îl va înlocui pe cel minim din semestrul al doilea

Impozitul forfetar îl va înlocui pe cel minim din semestrul al doilea (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Se intenţionează ca în semestrul doi să transformăm impozitul minim în impozit forfetar în zona unde este evaziune fiscală mare, precum saloane de frumuseţe, restaurante, unde nu se eliberează bonuri, unde nu există case de marcat", a spus vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), într-o conferinţă de presă organizată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

El a amintit că introducerea impozitului minim a avut la bază datele privind activitatea firmelor din România care au arătat că între 2005 şi 2007 din totalul de 617.000 de firme înregistrate, 242.000 au declarat că nu au avut profit, ci pierderi.

În ceea ce priveşte numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în acest an, reprezentantul ANAF a precizat că mare parte dintre acestea nu au avut activitate de la momentul înfiinţării şi până la închidere.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, anul trecut peste 133.000 de firme şi-au suspendat activitatea, de peste 11 ori mai multe decât în 2008.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Maria Pârcălăbescu a arătat că impozitul minim a avut ca scop scoaterea economiei gri la suprafaţă.

"Nu ştiu cât am reuşit să scoatem economia gri la suprafaţă, dar cert este că aceste firme nu s-au închis că a intervenit acest impozit minim. Nu cred că dacaă a trebuit să plătească 500 de euro pe an o firmă a dat faliment. Aceste firme nu mai aveau activitate, nu mai rulau nimic şi impozitul a făcut o curăţenie. Trebuie însă să-l gândim într-un alt mod pentru că trebuie aplicat doar în unele domenii, unde lucrurile nu sunt impozitate, iar fiscalitatea este la pământ precum restaurante, servicii, să încercăm să aducem economia gri la albă", a adăugat Pârcălăbescu.

Premierul Emil Boc i-a solicitat, vineri, ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, să stabilească până în luna februarie sistemul de aplicare a impozitului forfetar, restrâns la anumite activităţi, amintind că Executivul s-a obligat să elimine impozitul minim aplicat în prezent tuturor firmelor.

Autorităţile au elaborat deja o listă cu 26 de servicii prestate populaţiei şi propuse pentru aplicarea impozitului forfetar, care urmează să fie analizată începând cu săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici