Împrumutul acordat României de CE, în maximum 5 tranşe

Împrumutul Comisiei Europene de 5 miliarde de euro destinat României va fi acordat în maximum 5 tranşe, pe parcursul a 3 ani, şi va fi rambursat într-o perioadă maximă de 7 ani, oficialii europeni urmând să verifice la intervale regulate dacă autorităţile respectă angajamentele asumate.

25 afișări
Imaginea articolului Împrumutul acordat României de CE, în maximum 5 tranşe

Împrumutul acordat României de CE, în maximum 5 tranşe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform înţelegerii convenite de către cele două părţi, ai cărei termeni sunt prezentaţi într-un document oficial obţinut de MEDIAFAX, Comisia Europeană pune la dispoziţia României un împrumut pe termen mediu în valoare de maximum 5 miliarde euro, cu o scadenţă medie de maximum şapte ani. Asistenţa financiară comunitară este pusă la dispoziţie timp de trei ani şi acordată în maximum cinci tranşe, a căror valoare urmează să fie stabilită în memorandumul de înţelegere.

"Comisia verifică la intervale regulate dacă condiţiile în materie de politici economice aferente asistenţei sunt îndeplinite. În acest scop autorităţile române pun la dispoziţia Comisiei toate informaţiile necesare şi cooperează pe deplin cu aceasta. România este dispusă să adopte şi să pună în aplicare măsuri suplimentare de consolidare pentru asigurarea stabilităţii macrofinanciare, în cazul în care astfel de măsuri devin necesare în cursul programului de asistenţă. Autorităţile române consultă Comisia înaintea adoptării oricăror astfel de măsuri suplimentare", se arată în document.

România va deschide un cont special la Banca Naţională, în vederea gestionării asistenţei financiare comunitare pe termen mediu.

Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, luni, acordul cu România, iar finanţarea de la Comisia Europeană a primit miercuri avizul Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare. Primii bani de la FMI - 5 miliarde de euro - au intrat deja la rezerva BNR.

Prima tranşă a împrumutului de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

Dobânda aferentă împrumutului de 5 miliarde euro de la Comisia Europeană este de circa 3% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici