În 20 de ani gradul de urbanizare al României a avansat cu doar 0.6%

Din 1990 şi până în 2011 gradul de urbanizare al României a crescut cu doar 0,6% - de la 54,3% la 1 iulie 1990 la 54,9% la 1 iulie 2011. Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) sunt, prin neutralitatea lor, nemiloase. Nu am progresat cu nimic în ultimii 20 de ani?

În 20 de ani gradul de urbanizare al României a avansat cu doar 0.6% (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Sociologii şi economiştii au explicaţii dintre cele mai diverse pentru ceea ce reflectă Statistica. Dar cu toţii dau credit unei observaţii de mult făcute: gradul de urbanizare este în directă legătură cu gradul de bunăstare al oamenilor. Dacă "industrializarea forţată" din urmă cu câteva decenii, asociată cu urbanizarea (care creştea cu zece procente la un deceniu), este istorie, revenirea la normalitate trebuie să însemne stagnare? 

Nici 1% creştere a urbanizării, în 20 de ani, într-o ţară în care, într-o proporţie covârşitoare, "ru­ralul" are ca atribut sărăcia. "Nu asta este marea problemă (a locui într-o zonă rurală - n.n.).

Problema este că locuitorii din ruralul românesc stau extrem de prost la alimentarea cu apă curentă, nu au încălzire centrală, nu au toalete. Totul se reflectă în nivelul de trai, în nivelul de sănătate", spune profesorul Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie a Universităţii Bucureşti. 

Citeşte articolul integral despre nivelul de urbanizare din România pe www.zf.ro

comenteaza si tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
URBANIZARE ,
ROMANIA ,
INS ,
SOCIOLOGIE
COMENTARII
 • nick 19 feb 2013

  In ultimii 20 de ani, Bucurestiul a pierdut jumatate de milion de locuitori, Constanta si Iasiul cate 100 de mii, iar orase ca Resita sau Tulcea s-au injumatatit. In schimb, au fost inventate peste 70 de orase noi, multe dintre ele ramanand orase doar cu numele. Pe langa asta, exista inca din epoci…

 • radu 19 feb 2013

  poate nu au progresat ei in 20 de ani, asta chiar e batator la ochi
  numai din scaderea populatiei deja trebuia sa se modifice cu minim 10% statistica
  de fapt de ne miram cand un PIB nu suntem in stare sa calculam sau cati cetateni mai suntem in tara.

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.

ULTIMA ORĂ
RĂZBOI TOTAL al BOR.Niciodată Biserica din România nu a mai făcut aşa ceva. Anunţul Patriarhului nu lasă loc de interpretări