În România, şapte din zece antreprenori îşi finanţează afacerile din fonduri proprii

Un procent de 69% din antreprenorii din România, aflaţi la început de drum, se folosesc de resurse proprii pentru a pune pe picioare un business propriu, potrivit studiului EY “Barometrul afacerilor de tip startup din România”.

963 afișări
Imaginea articolului În România, şapte din zece antreprenori îşi finanţează afacerile din fonduri proprii

În România, şapte din zece antreprenori îşi finanţează afacerile din fonduri proprii (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

69% dintre respondenţii participanţi la studiu au indicat fondurile proprii, inclusiv împrumuturi de nevoi personale şi salariul încasat dintr-un alt loc de muncă decât startup-ul, ca fiind cea mai importantă sursă de finanţare. Pe următoarele două locuri se situează fondurile europene şi finanţările nerambursabile oferite de statul român, familia şi prietenii reprezentând doar a patra cea mai importantă sursă pentru startup-urile locale.

Cei mai mulţi antreprenori aflaţi la început de drum dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajaţii cu normă întreagă din România.

Potrivit aceluiaşi studiu, 38% dintre antreprenorii respondenţi au un venit lunar situat sub 500 EUR, iar 11% depăşesc nivelul de 2.000 EUR pe lună. În România, venitul mediu net în luna noiembrie 2015 s-a ridicat la 432 EUR.

Continuarea procesului de relaxare fiscală este important pentru 46% dintre antreprenori, 26% dintre respondenţi îşi doresc o relaxare fiscală care să vizeze numai startup-urile, în timp ce 20% consideră că o relaxare fiscală generală la nivelul firmelor ar avea cel mai mare impact în susţinerea antreprenorilor.

În topul măsurilor de urmat de către autorităţi pentru a susţine iniţiativa antreprenorială intră şi reducerea birocraţiei (14%), crearea mai multor programe de finanţare pentru startup-uri din Fonduri Europene sau fonduri nerambursabile din partea statului român, dar şi crearea unor instituţii care să sprijine în mod real startup-urile prin consultanţă, spaţii de lucru, incubatoare de afaceri administrate şi finanţate de stat; un e-ghişeu funcţional şi digitalizarea instituţiilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici