În ţara cu a doua cea mai mare mortalitate din UE, firmele de pompe funebre anunţă afaceri record, în creştere de 150% faţă de 2013

Firmele de pompe funebre vor realiza în 2018 o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 150% faţă de 2013, potrivit unei analize realizată de firma de consultanţă Frames.

2829 afișări
Imaginea articolului În ţara cu a doua cea mai mare mortalitate din UE, firmele de pompe funebre anunţă afaceri record, în creştere de 150% faţă de 2013

De Halloween, firmele de pompe funebre anunţă afaceri record, în creştere de 150% faţă de 2013

În sectorul firmelor funebre activează, în prezent, 806 companii, cu aproape 100 mai multe faţă de acum 5 ani. Analiştii companiei spun că afacerile de acest tip s-au maturizat, iar cifra de afaceri a avansat de la 423 milioane de lei în 2013 la 1,1 miliarde de lei în 2017, pentru 2018, fiind estimate afaceri de 1,3 miliarde de lei.

Potrivit datelor, cele mai multe firme de pompe funebre activează în Bucureşti-Ilfov, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Braşov.

,,Nivelul evaziunii fiscale din piaţa serviciilor de pompe funebre s-a redus semnificativ în ultimii ani, iar rezultatele financiare vin să confirme această perspectivă. Asta nu înseamnă că nu există încă multe servicii care se prestează la negru, fără facturi şi chitanţe, însă fenomenul s-a redus semnificativ”, mai spun experţii.

Analiza datelor celor peste 800 de companii care activează în sectorul pompelor funebre indică faptul că serviciile acestora s-au extins semnificativ în ultimii ani. „Ofertele companiilor acoperă, în prezent, tot spectrul de servicii necesare în astfel de situaţii. Îmbălsămarea, coşciugul, casa mortuară, locul de veci sunt principalele repere. Există adevărate lanţuri economice care exploatează eficient întregul proces operaţial. Atunci când cineva moare la spital sau acasă, cu siguranţă apare reprezentantul unei firme care îşi oferă serviciile. Există inclusiv sisteme de creditare, cu plata în rate fără dobândă etc.”, afirmă studiul.

Chiar dacă sună morbid, afacerile din acest sector au un potenţial de creştere semnificativ. România are, în prezent, a doua cea mai ridicată rată a mortalităţii din Uniunea Europeană, de 1.530 de decese la 100.000 de locuitori. Clasamentul este condus de Bulgaria cu 1.660 de decese la 100.000 de locuitori, iar pe locul III se situează Ungaria (1.500 de decese la 100.000 de locuitori).

Potrivit datelor Eurostat, ţările cu cea mai scăzută rată a mortalităţii sunt Franţa (895 de decese la 100.000 de locuitori), Spania (873 de decese), Italia (901 de decese) şi Suedia (927 de decese).

Datele INS arată că, în România, în anul 2017 au decedat 260.886 persoane, cu 3.339 persoane mai mult decât în anul 2016, respectiv cu 1,3% atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. Rata mortalităţii generale a fost de 11,8 ‰ în anul 2017 faţă de 11,6 ‰ în anul precedent.

Statistica arată, pe de altă parte, că în anul 2017, comparativ cu anul 2016, principalele cauze de deces au fost reprezentate de bolile aparatului circulator (57,6%, din care 19,1% - boala ischemică a inimii şi 16,4% - bolile cerebro-vasculare), urmate de tumori (19,9%) de bolile aparatului respirator (5,9%), bolile aparatului digestiv (5,7%), leziuni traumatice, otrăviri şi alte consecinţe ale cauzelor externe (3,7%).

Potrivit datelor Eurostat, la nivelul UE, principalele cauze de deces sunt reprezentate de infarct, accidentul vascular cerebral şi cancerul. Puţin peste 1,9 milioane de persoane (37% din numărul total) au decedat din cauza unor afecţiuni ale sistemului circulator (în principal accidente vasculare cerebrale şi infarcturi) iar 1,3 milioane de persoane (26% din numărul total) au decedat din cauza cancerului.

Afecţiunile sistemului circulator au fost principala cauză a deceselor în toate statele membre UE, cu excepţia Danemarcei, Franţei, Olandei şi Marii Britanii unde cancerul a fost principala cauză a deceselor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici