Încercări de fraudă imobiliară pe piaţa românească

MagazinulDeCase atrage atenţia asupra unor încercări de fraudă imobiliară din partea unor persoane care susţin că locuiesc în ţări africane şi că vor să cumpere proprietăţi în România, cerând proprietarilor să achite taxe fictive care ar fi impuse de autorităţile din ţările respective.

255 afișări
Imaginea articolului Încercări de fraudă imobiliară pe piaţa românească

Încercări de fraudă imobiliară pe piaţa românească (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Tentativele de fraudă imobiliară au devenit tot mai frecvente la nivel internaţional. MagazinulDeCase.ro a sesizat cu ajutorul clienţilor săi extinderea tentativelor imobiliare şi în România. Din sesizările primite am identificat câteva puncte comune întâlnite în toate cazurile de fraudă din acest sector. De aceea, recomandăm vânzătorilor de proprietăţi imobiliare să fie atenţi la discuţiile pe care le au cu potenţialii clienţi şi să sesizeze organelor competente orice tentative de fraude", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.

Reprezentanţii site-ului spun că o mare parte din cei implicaţi în tentativele de fraudă susţin că sunt cetăţeni străini, localizaţi pentru moment într-o ţară din Africa. În urma discuţiilor, cumpărătorul propune ca tranzacţia să fie încheiată prin virament bancar, care va fi oprit în aparenţă de comisia de control a UEMOA (Uniunea Economică şi Monetară a Africii de Vest), deoarece tranzacţiile între UEMOA şi zonele din afara ei presupun achitarea unor taxe care trebuie plătite de părţile implicate în viramentul bancar (inclusiv de către proprietari).

Astfel, proprietarului i se va cere plata unei sume pentru deblocarea unui virament bancar inexistent. Mai mult, proprietarii se pot aştepta să fie contactaţi chiar din partea unui aşa zis angajat al UEMOA. Pentru mai multă credibilitate, în e-mail-urile transmise există ataşat certificatul de depozit, o scrisoare a comisiei UEMOA conform căreia nu poate fi realizat transferul bancar şi chiar ordinul de plata. De fapt, toate aceste acte nu sunt reale.

După solicitarea de deblocare a transferului, taxa achitată de vânzător va ajunge în contul unui aşa zis angajat UEMOA. Din acel moment, clientul nu va mai lua legatura cu vânzătorul, viramentul bancar fiind inexistent.

"Proprietarii care identifică unul sau mai multe dintre indiciile de mai sus trebuie să sesizeze urgent site-ul unde şi-a postat anunţul şi chiar organele specializate pentru a lua măsuri împotriva acestor tentative de fraudă.

MagazinulDeCase.ro publică anunţurile imobiliare direct de la proprietari, pe baza unei taxe fixe, fără niciun comision pentru tranzacţiile finalizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici