Încrederea în economia românească a scăzut în august pentu a patra lună consecutiv

Încrederea în economie a mediului de afaceri şi consumatorilor din România a continuat să se deterioreze în august, pentru cea de-a patra lună consecutiv, cu scăderi ale indicatorilor de încredere în majoritatea ramurilor economei, excepţie făcând industria.

448 afișări
Imaginea articolului Încrederea în economia românească a scăzut în august pentu a patra lună consecutiv

Încrederea în economia românească a scăzut în august pentu a patra lună consecutiv (Imagine: Shutterstock)

Astfel, indicatorii de încredere în economie calculaţi pentru sectorul serviciilor, comerţul retail şi construcţii s-au deteriorat faţă de iulie, ca şi în rândul consumatorilor, în timp ce indicele pentru industrie s-a îmbunătăţit uşor, potrivit unui raport prezentat joi de Comisia Europeană.

Indicii sunt calculaţi de Directoratul General pentru Economie şi Finanţe al Comisiei Europene, în urma unor sondaje în rândul reprezentanţilor industriei producătoare, sectorului serviciilor, retailerilor, constructorilor şi consumatorilor, efectuate pe ramuri industriale, în UE şi în statele membre.

La nivelul zonei euro, încrederea în economie a scăzut în august la minimul ultimilor trei ani, pe fondul crizei datoriilor de stat şi unei economii aflate în pragul recesiunii. Companiile şi consumatorii sunt tot mai pesimişti, indicii de încredere deteriorându-se în toate ramurile economiei, inclusiv în rândul populaţiei.

Economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,2% din PIB, după stagnare în primele trei luni ale anului şi o scădere de 0,3% în trimestrul patru din 2011. Şomajul este la cote record, de peste 11%, iar moneda euro s-a depreciat în acest an cu 3,2% faţă de dolar, după ce Ciprul şi Spania au solicitat ajutor financiar internaţional.

Urmează o toamnă plină pentru liderii europeni, care încearcă să evite ieşirea Greciei din zona euro şi să găsească măsuri pentru reducerea costurilor de finanţare ale Spaniei şi Italiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici