Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România, la un nou minim istoric

Indicatorul de încredere macroeconomică calculat de CFA România pe baza unui sondaj realizat în rândul membrilor săi a scăzut în luna iulie la un nou minim istoric, ca urmare a înrăutăţirii anticipaţiilor analiştilor financiari pentru toate componentele indicatorului.

310 afișări
Imaginea articolului Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România, la un nou minim istoric

Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România, la un nou minim istoric (Imagine: Shutterstock)

"Pentru exerciţiul din luna iulie 2012, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a fost de 16,2, un nou minim istoric, din cauza înrăutăţirii anticipaţiilor pentru toate componentele indicatorului. Indicatorul condiţiilor curente a fost de 13,8, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 17,5. De remarcat sunt şi anticipaţiile privind evoluţia economiei globale, 84% dintre participanţii la sondaj anticipând o înrăutăţire în următoarele 12 luni, un nou minim istoric", se arată într-un comunicat transmis MEDIAFAX de CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori cuprinse între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza răspunsurilor la şase întrebări cu privire la: condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi a averii personale.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un an, privind rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale ţi preţul petrolului.

Periodic, în cadrul sondajului sunt incluse şi alte întrebări, însă răspunsurile nu sunt luate în considerare la calculul indicelui. Pentru luna iulie întrebarile suplimentare au fost "Credeţi că Grecia va ieşi din zona euro în următoarele 12 luni?" şi "Care sunt anticipaţiile referitoare la cursul euro/leu în următoarele 6 luni şi, respectiv, 12 luni?".

În ceea ce priveşte ieşirea Greciei din zona euro, 32% dintre participanţii la sondaj au răspuns afirmativ, 52% au răspuns "nu", iar 16% "nu ştiu", rezultate similare cu cele înregistrate în luna anterioară.

Referitor la cursul de schimb euro/leu, media anticipaţiilor pentru 6 luni este 4,6730, iar pentru 12 luni de 4,6513.

CFA România a lansat în luna mai 2011 Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pe un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar prticipanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Administrat de CFA Institute, programul CFA este unul postuniversitar care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managentului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici