Înfiinţarea unei firme în trei zile? Cel puţin o săptămână durează aprobările şi întocmirea actelor

Guvernul anunţă că o firmă va putea fi înfiinţată în trei zile, dar realitatea arată că nu este adevărat. De fapt trei zile este perioada de la adunarea tuturor actelor necesare, ceea ce înseamnă încă cel puţin şapte zile, potrivit avocaţilor şi consultanţilor care oferă servicii pentru înfiinţarea de firme.

863 afișări
Imaginea articolului Înfiinţarea unei firme în trei zile? Cel puţin o săptămână durează aprobările şi întocmirea actelor

Înfiinţarea unei firme în trei zile? Cel puţin o săptămână durează aprobările şi întocmirea actelor (Imagine: Mediafax Foto)

Spre comparaţie, în Franţa o firmă se poate înfiinţa în patru zile pentru că se cer mai puţine acte, iar antre­prenorii trebuie să se adreseze către mai puţine instituţii.

Pentru a înfiinţa o firmă în România este nevoie de un drum până la Registrul Comerţului pentru rezer­va­rea numelui firmei, un drum la Administraţia Financiară pentru obţinerea certificatului pentru sediu, unu la notar pentru declaraţia de specimen de semnătură, unu la Aso­ciaţia Locatarilor (dacă sediul este într-un bloc de lo­cuinţe) pentru obţinerea aprobării şi un drum până la bancă pentru depunerea capitalului social. Doar ob­ţi­ne­rea aprobărilor şi actelor durează cel puţin o săptămână.

Spre comparaţie, în Franţa cei care doresc să îşi în­fiin­ţeze o firmă fac doar un drum la bancă pentru de­pu­nerea capitalului social şi unu la Registrul Co­mer­ţu­lui, nefiind obligaţi să rezerve numele firmei sau să facă la notar declaraţii de specimen de semnătură. Începând de ieri durata de înfiinţare va fi redusă la maximum trei zile, anunţa în urmă cu câteva zile fostul premier Emil Boc.

De fapt, avocaţii, consultanţii care se ocupă de înfiin­ţarea de firme, dar şi antreprenorii puşi direct în faţa faptului susţin că doar obţinerea aprobărilor şi a actelor du­rează cel puţin o săptămână, la care se vor adăuga cele trei zile de care spunea Emil Boc pentru eliberarea certificatului firmei.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici