Inflaţia anuală a crescut la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008

Inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,66% în principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi ţigărilor, reiese din datele INS.

442 afișări
Imaginea articolului Inflaţia anuală a crescut la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008

Inflaţia anuală a crescut la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008 (Imagine: Shutterstock)

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 9,04% în luna iulie 2008. În luna martie 2011, rata anuală a inflaţiei a atins nivelul maxim înregistrat după luna august 2008.

Datele privind inflaţia au depăşit media aşteptărilor analiştilor economici pentru a treia lună consecutiv. Analiştii se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,5% în aprilie şi la o rată anuală de 8,2%. Estimările analiştilor s-au situat între 0,3% şi 0,7% pentru inflaţia lunară şi între 8% şi 8,4% pentru rata anuală.

În aprilie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,92% faţă de martie, preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cu 0,87%, în timp ce tarifele pentru servicii s-au diminuat uşor, cu 0,42%, datorită aprecierii leului faţă de moneda unică europeană şi dolar.

Preţurile fructelor proaspete au înregistrat în aprilie cel mai mare avans lunar, de 7,71%, devenind astfel cu 21,24% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

Cartofii au continuat să se scumpească în luna aprilie, cu 4,54%, iar preţurile pentru grupa "alte legume şi conserve de legume" au urcat cu 1,53%. Preţurile la făină şi mălai au avansat în aprilie cu circa 1,6% faţă de martie, iar zahărul s-a scumpit cu 4,99%.

În primele patru luni ale acestui an, preţurile au crescut la cartofi cu peste 30%, la alte legume şi conserve de legume cu 21,2% şi în cazul zahărului cu 17,56%. Astfel, mărfurile alimentare erau în luna aprilie cu 5,08% mai scumpe comparativ cu finele anului trecut.

În cazul produselor din grupa mărfurilor nealimentare, preţurile au înregistrat în luna aprilie variaţii de sub 1% faţă de martie, excepţie făcând costurile pentru tutun, ţigări (+ 1,19%) şi la energia electrică (+5,03%).

Referitor la grupa serviciilor, se remarcă reducerea tarifelor la transportul aerian şi telefon cu circa 1,65%, restul preţurilor incluse înregistrând variaţii sub 1%.

Indicele preţurilor de consum, exclusiv băuturi alcoolice şi tutun, a fost în aprilie de 0,62%. Preţurile de consum au urcat în aprilie cu 0,24% dacă se exclud legume, fructe, ouă, combustibili şi produse ale căror preţuri sunt reglementate.

La sfârşitul lunii aprilie, faţă de decembrie 2010, preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 2,5%, în timp ce tarifele pentru servicii au scăzut cu 0,84%.

Banca Naţională a României a revizuit, joi, în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrală estimează că inflaţia anuală se va plasa la 8,7%.

Banca centrală a stabilit pentru 2011 şi 2012 o ţintă de inflaţie de 3%, plus/minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici