Inflaţia din zona euro a atins un nou record de 5% în luna decembrie

Inflaţia din zona euro a atins un nou nivel record în decembrie, ridicând mai multe întrebări cu privire la politica monetară a Băncii Centrale Europene, conform CNBC.

682 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din zona euro a atins un nou record de 5% în luna decembrie

Datele preliminare au arătat vineri că rata globală a inflaţiei a ajuns la 5% pentru luna decembrie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Cifra reprezintă cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată şi urmează recordul istoric din noiembrie, de 4,9%.

Creşterea s-a datorat în principal creşterii preţurilor la energie.

"După ce a ajuns la 5,0% în decembrie, inflaţia globală din zona euro ar trebui să scadă în acest an, pe măsură ce componenta energetică se prăbuşeşte", a declarat Capital Economics într-o notă de vineri.

Inflaţia a fost în centrul atenţiei după creşterile consecutive din ultimele luni, iar managerii financiari dezbat dacă Banca Centrală Europeană ar trebui să adopte o poziţie mai agresivă pentru a combate creşterea preţurilor.

Banca centrală a declarat luna trecută că va reduce achiziţiile lunare de active, dar a promis că va continua nivelul fără precedent de stimulare în 2022. Previziunile sale, actualizate în decembrie, plasează inflaţia globală la 1,8% atât în 2023, cât şi în 2024. Instituţia se aşteaptă ca rata să depăşească ţinta în 2022, ajungând la 3,2%.

Economiştii susţin că pandemia şi inflaţia se numără printre cele mai mari riscuri pentru performanţa economică în 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici