Inflaţia din zona euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

Inflaţia anuală din zona euro a accelerat în septembrie la 3%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, de la 2,5% în august, accentuând presiunile asupra economiei europene, afectată deja de măsuri de austeritate şi de pierderea încrederii investitorilor pe fondul crizei datoriilor de stat.

278 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din zona euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

Inflaţia din zona euro, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani (Imagine: Shutterstock)

Eurostat a anunţat vineri că estimarea iniţială privind inflaţia din septembrie din zona euro este de 3%.

Astfel, preţurile de consum au înregistrat în această lună cea mai abruptă creştere din octombrie 2008, transmite Bloomberg.

Economiştii estimau stagnarea indicatorului la nivelul de 2,5% din august, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Analiştii Commerzbank au arătat, într-o analiză prezentată vineri, că zona euro "pare pregătită să intre în recesiune".

"Inflaţia din zona euro se va da cu roller-coaster-ul în următoarele câteva luni. Trimestrul al treilea se încheie cu majoritatea indicatorilor de creştere la niveluri care indică o încetinire intensă a economiei în zona euro", comentează Marco Valli, ecomonist şef pentur zona euro la UniCredit Global Research.

Moneda euro nu a reacţionat semnificativ la date, tranzacţionându-se la 1,3549 dolari la ora 12:01, în scădere cu 0,4%.

Eurostat a anunţat vineri, într-un alt comunicat, că rata şomajului a stagnat în august la 10% în zona euro, respectiv 9,5% în UE. România este singurul stat membru în care rata şomajului a rămas de asemenea neschimbată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici