Inflaţia împinge firmele globale spre estul Europei, în căutare de economii / "Este mai rentabil să angajezi un inginer la Praga decât la Mountain View"

De la Praga şi Varşovia la Budapesta, companiile occidentale caută să profite de un bazin de forţă de muncă educată pentru servicii de afaceri externalizate, cum ar fi dezvoltarea de software, administrare, gestionarea salariilor şi cercetare pentru marii clienţi europeni şi americani, scrie Reuters.

598 afișări
Imaginea articolului Inflaţia împinge firmele globale spre estul Europei, în căutare de economii / "Este mai rentabil să angajezi un inginer la Praga decât la Mountain View"

Inflaţia împinge firmele globale spre estul Europei, în căutare de economii / "Este mai rentabil să angajezi un inginer la Praga decât la Mountain View"

Acum, în ciuda reducerii diferenţelor salariale şi a creşterii costurilor mai rapid decât în Europa de Vest, centrele de servicii pentru afaceri din Europa Centrală care au înflorit în timpul pandemiei angajează mai mulţi oameni, în timp ce alte sectoare, cum ar fi producătorii, se retrag din cauza războiului din Ucraina şi a creşterii costurilor energiei.

Un exemplu este Pure Storage, cu sediul în Silicon Valley. Dezvoltatorul de hardware şi software de date a declarat în septembrie că îşi dublează numărul de ingineri de la centrul său din Praga şi intenţionează să îl dubleze din nou în 2023 şi din nou în 2024, a declarat pentru Reuters Paul Melmon, şeful centrului din Cehia.

"Este mai rentabil să angajezi un inginer la Praga decât la Mountain View, chiar şi cu inflaţia", a spus Melmon, care a precizat că forţa de muncă diversificată reprezintă una dintre atracţiile oraşului Praga, unde Pure Storage are câteva sute de angajaţi.

Sectorul serviciilor pentru întreprinderi a crescut de la aproape zero în urmă cu 25 de ani la o industrie care angajează aproape 800.000 de lucrători în Europa Centrală şi de Est, un motor din ce în ce mai important pentru economiile locale.

Un studiu al Asociaţiei cehe a liderilor din domeniul serviciilor pentru întreprinderi, grupul industrial care reprezintă acest sector, estimează o creştere a ocupării forţei de muncă de 11% în 2022 şi de 13% în 2023.

"Odată cu creşterea inflaţiei în Occident, această regiune vede mai mulţi investitori care vin să înfiinţeze centre şi noi tipuri de servicii", a declarat Jonathan Appleton, director general al ABSL Cehia.

Decalajul salarial s-a redus în ultimii ani, deoarece creşterea economică în ţări precum Polonia şi Cehia a depăşit-o pe cea a naţiunilor occidentale. Dar costurile de angajare în regiune sunt încă cu aproximativ 30% până la 50% mai mici, în funcţie de rol, spun companiile şi experţii.

Capacitatea de a oferi locuri de muncă la distanţă a alimentat sectorul în timpul pandemiei, iar în prezent, inflaţia în creştere pe pieţe mari precum Marea Britanie, Germania şi Franţa joacă din nou în favoarea regiunii.

În Polonia - care are peste 400.000 de angajaţi în domeniul serviciilor de afaceri - se aşteaptă ca sectorul să atingă o rată de creştere anuală de aproape 8% până la sfârşitul primului trimestru din 2023, în pofida unei creşteri salariale de două cifre din februarie, a unei inflaţii de 17,2% şi a războiului din Ucraina vecină.

Inflaţia din Cehia se situează la 18%, de asemenea peste media zonei euro, de 10,0% în septembrie.

"Presiunea puternică asupra salariilor, cu creşteri salariale pe pieţe precum Germania şi Franţa, ridică costul forţei de muncă la astfel de niveluri la care este dificil să fii eficient", a declarat pentru Reuters Lukasz Gebski, directorul executiv al operatorului de call center Teleperformance Polska. "În Polonia, avem mulţi tineri care învaţă, studiază şi cunosc limbi străine, prin urmare potenţialul de creştere este mare şi este impulsionat şi de inflaţia ridicată din Occident..."

Alte regiuni globale de externalizare au început să se lupte. În India, exportatorii de IT, precum TCS, Wipro şi Infosys - care formează cea mai mare parte a sectorului serviciilor de afaceri din ţară - s-au confruntat cu marje reduse în ultimele trimestre, în timp ce încercau să păstreze angajaţii pe fondul unei fluctuaţii mai mari a talentelor la nivelul întregului sector.

Dar în Europa Centrală, unde PIB-ul ceh este prognozat la 2,3% în 2022, înainte de a încetini la 1,1% în 2023, iar economia poloneză este aşteptată să încetinească de la 4,7% în 2022 la 1,4% în 2023, furnizorii de servicii de afaceri partajate oferă speranţe.

La Comdata, ai cărei 1.500 de lucrători din Cehia şi Ungaria operează linii de servicii telefonice, creşterea inflaţiei şi a costurilor din partea companiilor occidentale au menţinut afacerea în creştere. Compania intenţionează să îşi mărească numărul de angajaţi cu aproximativ 300 în 2022 şi 2023, a declarat şeful regional al grupului, Jan Nedelnik.

"Pe măsură ce din ce în ce mai multe companii încearcă să taie şi să reducă costurile cu forţa de muncă, acestea vor muta serviciile din Europa de Vest", a declarat Nedelnik pentru Reuters. "Văd că în ultimele două sau trei luni licitaţiile cresc rapid pentru roluri în limba germană, franceză, spaniolă şi engleză. Această tendinţă va continua".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici