Inflaţie de 1,18% în septembrie. Rata anuală a ajuns la MAXIMUL din acest an - 5,33%, mult peste ţinta BNR. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Rata anuală a inflaţiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste ţinta BNR, după ce în septembrie preţurile au crescut cu 1,18%, ca urmare a scumpirii alimentelor, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

1322 afișări
Imaginea articolului Inflaţie de 1,18% în septembrie. Rata anuală a ajuns la MAXIMUL din acest an - 5,33%, mult peste ţinta BNR. Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Inflaţie de 1,18% în septembrie. Rata anuală a ajuns la maximul din acest an - 5,33%, mult peste ţinta BNR. Ce produse s-au scumpit cel maimult (Imagine: Shutterstock)

"În luna septembrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%", se arată într-un comunicat al INS.

Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% faţă de august), de departe cea mai mare creştere a preţurilor fiind consemnată la cartofi - 27,4%. Preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%.

În ceea ce priveşte mărfurile nelimentare, creşteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) şi combustibili (1,57%)

"Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,1%", arată INS în comunicat.

Nivelul inflaţiei din septembrie a surprins analiştii, care anticipau un nivel mai redus.

"Rata inflaţiei din luna septembrie, de 1,2% lunar şi 5,3% anual, a produs o surpriză negativă, fiind peste aşteptările noastre, de 4,6%, şi ale celorlalţi analişti, de 4,7%", se arată într-o notă de cercetare a Erste Group.

Banca austriacă a revizuit în creştere estimarea de inflaţie la 5,5% în decembrie 2012 şi 4,7% în decembrie 2013 şi se aşteaptă ca aceasta să rămână "deasupra ţintei BNR pe tot orizontul de estimare". Creşterea accizelor pentru tutun, energie şi alcool din ianuarie 2013 şi calendarul de ajustare a preţului energiei conform cerinţelor FMI şi UE sunt principalii factori inflaţionişti, consideră Erste.

Raiffeisen Bank se aşteaptă acum la o inflaţie anuală de aproape 5,5% în decembrie, comparativ cu 4,5% cât anticipa anterior.

"Surpriza negativă mare din septembrie şi posibilitatea ridicată de a vedea în următoarele luni preţurile la alimente urcând în continuare mai rapid decât aşteptările sugerează că rata anuală a inflaţiei va termina anul aproape de 5,5%. În plus, ar putea depăşi acest nivel în prima jumătate a anului următor", se arată într-o notă a Raiffeisen Bank.

Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%, ţinta fiind de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar a arătat că majoritatea riscurilor acţionează în direcţia depăşirii acestor niveluri, printre care preţurile internaţionale la materii prime şi alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscală şi tensiunile politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici