Inflaţie de 2,6% în zona euro, cea mai ridicata din octombrie 2008

Inflaţia a accelerat în luna martie în zona euro la 2,6%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, depăşind pentru a patra lună consecutiv ţinta Băncii Centrale Europene (BCE), de 2%, transmite Bloomberg.

44 afișări
Imaginea articolului Inflaţie de 2,6% în zona euro, cea mai ridicata din octombrie 2008

Inflaţie de 2,6% în zona euro, cea mai ridicata din octombrie 2008 (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Rata creşterii preţurilor a urcat de la 2,4% în februarie, a precizat Eurostat într-un comunicat prezentat joi.

Economiştii contactaţi anterior de Bloomberg estimau, în medie, o inflaţie de 2,4% în martie în zona euro.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, declara recent că este nevoie de "vigilenţă fermă" cu privire la creşterea preţurilor, sugerând că banca ar putea creşte dobânda de politică monetară în luna aprilie de la minimul istoric de 1% la care stagnează de aproape doi ani.

Euro s-a apreciat faţă de dolar după raportul Eurostat, urcând la 1,422 dolari pe euro pană la ora 11:04 (12:04 ora României) pe piaţa de la Frankfurt, cu 0,7% mai sus faţă de închiderea de miercuri.

Datele prezentate de Eurostat sunt preliminare şi nu cuprind defalcarea pe sectoare economice sau pe ţări.

Preţul petrolului a urcat cu 15% în acest an, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, care au culminat cu intervenţia militară a coaliţiei internaţionale în Libia, autorizată de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Economia din zona euro dă deja semne de "răcire". Încrederea în economie s-a înrăutăţit în luna martie, producătorii şi consumatorii aşteptând creşteri de preţuri în următoarele 12 luni. Creşterea sectoarelor serviciilor şi industriei prelucrătoare a slăbit în martie, iar încrederea investitorilor germani s-a deteriorat.

Următoarea întrunire a Consiliului Guvernator al BCE va avea loc pe 7 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici