Infractorii cibernetici folosesc relaţii amoroase pentru a-şi atrage victimele

  • Poliţia Română atrage atenţia asupra înşelăciunilor privind tranzacţionarea de criptomonede.
  • Victimele sunt abordate prin diferite metode şi li se prezintă posibilitatea de a obţine câştiguri importante.
  • Mai mult, victimele sunt atrase în relaţii romantice.
281 afișări
Imaginea articolului Infractorii cibernetici folosesc relaţii amoroase pentru a-şi atrage victimele

Infractorii cibernetici folosesc relaţii amoroase pentru a-şi atrage victimele

Poliţia Română atrage atenţia asupra înşelăciunilor privind tranzacţionarea de criptomonede. Victimele sunt abordate prin diferite metode (mesaje email spam/mesaje pop up/mesaje pe reţele de socializare) şi li se prezintă (de cele mai multe ori prin folosirea imaginii unei persoane publice) posibilitatea de a obţine câştiguri importante, printr-o investiţie minimă, în tranzacţionarea de criptomonede.

„S-a constatat o întrepătrundere a modulul de operare romance scam cu modul de operare trading scam (persoane care sunt atrase în relaţii romantice online sunt convinse să investească în criptomonede). Pentru inducerea în eroare a victimelor, sunt folosite site-uri scam de tranzacţionare criptomonede controlate de societăţi comerciale cu sedii în paradisuri fiscale. Victimele sunt convinse să instaleze pe calculatorul personal aplicaţii de control de la distanţă, sub pretextul unei comunicări mai eficiente, având în vedere domeniul foarte tehnic. Ulterior, victimele cumpără criptomonde prin intermediul unor procesatori de plăţi sau direct de pe crypto exchange-uri şi le transmit în portofele electronice controlate de autori. Bănuiţii creează victimelor impresia realizării unor câştiguri importante, prin modificarea datelor asociate contului de utilizator creat pe site-urile scam şi solicită investirea de noi sume. În momentul în care victima doreşte să retragă „câştigul”, i se solicită diferite sume cu titlu de comision/taxă de asigurare/taxă tranzacţie interbancară, până în momentul în care acesta nu mai dispune de fonduri”, informează Poliţia.

Au existat cazuri în care, după ce au fost fraudate în acets mod, victimele au accesat diverse site-uri care pretindeau că pot recupera prejudiciul în schimbul unui comision procentual din suma, fiind înşelate şi prin această modalitate.

Până în prezent, la nivel naţional, sunt înregistrate peste 260 de dosare penale, în care victimele au fost înşelate.

Poliţia recomandă:

Utilizaţi metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacţiilor online (înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).

Nu rulaţi programe a căror origine nu poate fi verificată.

Nu deschideţi anexele unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.

Nu accesaţi link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizaţi sau să verificaţi informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.

Înainte de a efectua tranzacţii online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunţite cu privire la produs şi legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.

Dacă aţi fost victima unei infracţiuni, sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie şi puneţi la dispoziţia poliţiştilor cât mai multe informaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici