ING Bank: BNR va încerca să tempereze întărirea leului, după ce cursul a coborât spre 4,4 lei/euro

Banca Naţională a României (BNR) va încerca să tempereze presiunile de întărire a leului, după ce moneda naţională s-a apreciat, iar cursul a coborât joi aproape de zona de confort a băncii centrale, estimează analişti ai ING Bank România.

157 afișări
Imaginea articolului ING Bank: BNR va încerca să tempereze întărirea leului, după ce cursul a coborât spre 4,4 lei/euro

ING Bank: BNR va încerca să tempereze întărirea leului, după ce cursul a coborât spre 4,4 lei/euro (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Leul a câştigat joi 0,2% şi a încheiat ziua aproape de 4,4070 lei/euro. O creştere puternică a volumelor de tranzacţionare şi direcţia contrară regiunii sugerează un ordin comercial mare. Volumele au fost de peste două ori mai mari decât media zilnică din iulie. Interesul de vânzare pe euro/leu a dominat toată ziua, iar perechea a testat pentru puţin timp nivelul de confort al BNR de 4,40 lei/euro, dar nu a reuşit să treacă de acesta. Suntem de părere că banca centrală va încerca să tempereze presiunile de întărire a leului pe termen mediu pentru a evita presiuni suplimentare de scădere asupra inflaţiei, care va rămâne negativă până în iunie 2016, în estimarea noastră. Dacă interesul de vânzare s-a epuizat, credem că euro/leu ar trebui să se întoarcă în intervalul de 4,4100 - 4,4300 lei/euro în aşteptarea unei direcţii din partea ştirilor internaţionale", afirmă într-o notă către analişti şi investitori economistul şef al ING Bank România, Ciprian Dascalu.

Cursul de schimb anunţat de BNR a scăzut, joi, cu 1,17 bani, la 4,4075 lei/euro.

Rata de referinţă a coborât pe parcursul acestui an doar pentru o zi sub pragul de 4,4 lei/euro, pe 9 aprilie, când BNR a anunţat un curs de 4,3965 lei/euro.

Preţurile de consum au scăzut în iunie cu aproape 3% faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, influenţată de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit datelor INS.

BNR estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 0,2%, în coborâre de la 2,1% ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, în lunile de vară şi toamnă scăzând spre minus 1%, în timp ce pentru decembrie 2016 proiecţia a fost revizuită de la 2,4% la 1,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici