ING: Şansele ca Guvernul să cadă până la finele anului cresc treptat

Şansele ca Guvernul să cadă până la finele anului cresc treptat, iar tumultul politic s-ar putea intensifica semnificativ în octombrie-noiembrie, se arată într-un raport realizat de economiştii ING Bank România.

14 afișări
Imaginea articolului ING: Şansele ca Guvernul să cadă până la finele anului cresc treptat

ING: Şansele ca Guvernul să cadă până la finele anului cresc treptat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Analiştii notează că premierul Emil Boc a schimbat şase miniştrii, inclusiv pe cel al Finanţelor.

"Nu vedem niciun risc pentru acordul cu FMI încă, dar instabilitatea politică este în creştere. Remanierea Guvernului a fost mai amplă decât s-a anticipat iniţial de către presă, dar nu implică niciun risc pentru acordul cu FMI", arată economiştii ING Bank.

Ei amintesc că oficialii FMI au venit în România chiar şi la finele anului 2009, când nu exista niciun guvern, şi au declarat că negociază cu statul, nu cu un anumit partid.

"În plus, premierul este acelaşi şi, în cele din urmă, el este cel care decide în privinţa acordurilor cu FMI şi Uniunea Europeană. Mai mult, România nu este în situaţia de a renunţa la acordul cu FMI, indiferent de partidul care guvernează", continuă analiştii băncii.

Ei consideră că remanierea guvernamentală indică faptul că tensiunile existente în cadrul PDL sunt în creştere, iar opoziţia şi-a anunţat intenţia de a îndepărta actualul Guvern prin intermediul unei alte moţiuni.

"Dacă opoziţia reuşeşte să înfrângă Guvernul, atunci se doreşte instalarea unui Guvern temporar şi organizarea de alegeri anticipate (la începutul anului 2011). Prin urmare, credem că şansele ca Guvernul să cadă până la finele anului cresc treptat. Tumultul politic s-ar putea intensifica semnificativ în octombrie-noiembrie şi ar trebui să ne aşteptăm la unele presiuni în sensul deprecierii leului şi la noi majorări a randamentele în acea perioadă", potrivit ING.

Analiştii consideră că este doar o chestiune de timp până când Ministerul Finanţelor va începe să plătească randamente de peste 7% pentru titlurile emise.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici