Iniţiativa de la Viena: Băncile şi autorităţile să coopereze pentru a limita riscul unei crize în Est

Băncile din Europa de Vest cu operaţiuni în estul continentului trebuie să lucreze împreună cu autorităţile europene şi locale pentru a limita riscul declanşării unei crize a creditelor în urma măsurilor necesare pentru a se adapta noilor reguli de capital, potrivit grupului Iniţiativa de la Viena.

232 afișări
Imaginea articolului Iniţiativa de la Viena: Băncile şi autorităţile să coopereze pentru a limita riscul unei crize în Est

Iniţiativa de la Viena: Băncile şi autorităţile să coopereze pentru a limita riscul unei crize în Est (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii FMI, BERD şi ai altor instituţii financiare internaţionale, ai Comisiei Europene, autorităţilor de reglementare şi supraveghere din statele din Europa Centrală şi de Est şi ai grupurilor bancare cu activităţi semnificative în regiune s-au întâlnit marţi la Bruxelles pentru a discuta despre consecinţele crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiilor din zonă, transmite Bloomberg.

Iniţiativa de la Viena a fost creată la începutul anului 2009, pentru a preveni eventuale retrageri masive de capital de pe pieţele est-europene în urma crizei financiare mondiale declanşată de falimentul Lehman Brothers Holdings.

"Oficialii prezenţi şi reprezentanţii băncilor din sectorul privat au convenit asupra unor principii pentru evitarea dezintermedierii dezordonate în Europa emergentă. Grupurile bancare active în regiune, autorităţile naţionale şi cele europene ar trebui să coopereze strâns pentru a menţine condiţiile de credit adecvate creşterii economice sustenabile", se arată într-un comunicat al grupului, distribuit marţi seara de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Fondul Monetar Internaţional.

Instituţiile europene ar trebui să-şi asume un rol central de supraveghere şi coordonare, iar instituţiile financiare internaţionale, precum BERD şi FMI, ar trebui să sprijine aplicarea acestor principii, se spune în comunicat.

În prima parte a anului 2009, grupul Iniţiativa de la Viena a obţinut angajamente din partea marilor bănci prezente în Europa Centrală şi de Est că îşi vor menţine expunerea pe pieţele din regiune timp de cel puţin un an, în condiţiile în care un val de retrageri de capital ar fi adâncit impactul crizei mondiale asupra economiilor din regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici