Înmatriculările de maşini rulate aproape s-au dublat, pe fondul creşterii taxei auto din 2011

Înmatriculările de autoturisme second-hand au înregistrat în luna noiembrie cel mai ridicat nivel al acestui an, de 26.887 unităţi, în creştere cu peste 80% faţă de aceeaşi luna a anului trecut, ca urmare a deciziei Ministerului Mediului de a majora taxa de poluare începând cu 1 ianuarie 2011.

43 afișări
Imaginea articolului Înmatriculările de maşini rulate aproape s-au dublat, pe fondul creşterii taxei auto din 2011

Înmatriculările de maşini rulate aproape s-au dublat, pe fondul creşterii taxei auto din 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat că taxa auto va fi majorată, de la 1 ianuarie 2011, cu 25 - 50%, pentru a stopa intrarea în România a maşinilor second-hand.

Din luna septembrie, când a fost anunţată majorarea taxei auto, înmmatriculările de maşini rulate au înregistrat o creştere semnificativă, de la 17.860 unităţi în luna a noua şi 20.038 în octombrie la aproape 27.000 în noiembrie, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Pe de altă parte, în perioada ianuarie - noiembrie, înmatriculările de autoturisme second-hand au scăzut cu 10,5% faţă de acelaşi interval din 2009, la 173.531 unităţi.

Reprezentanţii portalurilor de anunţuri cu maşini rulate au declarat pentru MEDIAFAX că majorarea taxei de poluare va face achiziţia vehiculelor second-hand nerentabilă, factor ce va determina stoparea importurilor.

Borbely a spus că în ultimul an au fost aduse în România 120.000 de maşini second-hand, din care multe mai vechi de zece ani.

Înmatriculările de vehicule noi au crescut în noiembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu 26,7%, la 13.304 unităţi, iar autoturismele au urcat cu 34,7%, la 11.440 unităţi. Cumulat, la 11 luni, înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o scădere de peste 21%, la 82.069 unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici