INS a revizuit estimarea privind creşterea economică din primul semestru, de la 0,8% la 0,7%

INS a revizuit estimarea privind creşterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta iniţială la 0,7%, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 247,727 miliarde lei, susţinut de creşterile din construcţii şi activităţi profesionale şi de servicii.

214 afișări
Imaginea articolului INS a revizuit estimarea privind creşterea economică din primul semestru, de la 0,8% la 0,7%

INS a revizuit estimarea privind creşterea economică din primul semestru, de la 0,8% la 0,7% (Imagine: Shutterstock)

"Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din construcţii (+2,3%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+1,5%), şi informaţii şi comunicaţii (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creşterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populaţiei", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 138,259 miliarde lei preţuri curente, urcând şi comparativ cu primele trei luni ale anului, după două trimestre consecutive de scădere.

Ramura "Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport" a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (3,7%), urmată de construcţii (3,6%). Creşteri uşoare s-au mai raportat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (1,5%), tranzacţii imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) şi comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (2.1%), agricultură, silvicultură şi pescuit (1,6%), activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (1,6%) şi intermedieri financiare şi asigurări (0,9%).

Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 5,7%, notează INS.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, în special ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice s-a redus cu 2,4%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a creşterii volumului importurilor de bunuri şi servicii ( cu 0,2%) şi scăderii volumului exporturilor (cu 0,5%).

Ca serie ajustată sezonier PIB estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 149,517 miliarde lei preţuri curente, în creştere în termeni reali cu 0,5% faţă de trimestrul I 2012.

La jumătatea lunii august INS a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011. INS a confirmat la începutul lunii septembrie estimările "semnal" din august.

Economia este în recesiune tehnică întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluţiile pozitive din agricultură şi informaţii şi comunicaţii.

Ieşirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creştere, respectiv ca PIB să urce şi în intervalul iulie-septembrie.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o ţintă de creştere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior mai întâi la 1,5% din PIB şi ulterior la 1,2%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici