INS: Economia României a crescut în 2021 cu 5,9%, susţinută de consum şi de investiţii

Economia României a crescut anul trecut, spun cifrele furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

478 afișări
Imaginea articolului INS: Economia României a crescut în 2021 cu 5,9%, susţinută de consum şi de investiţii

Produsul Intern Brut a crescut în 2021 cu 5,9%, în termeni reali, avansul fiind susţinut mai ales de consumul populaţiei şi investiţii, în timp ce exportul net a avut o contribuţie negativă, arată datele publicate marţi de INS.

Valoric, PIB-ul s-a ridicat anul trecut la 1.179 miliarde lei.

INS a revizuit în datele de astăzi creşterea anunţată în urmă cu o lună, de 5,6%.

Economia a scăzut cu 0,1% în T1 2021 faţă de T1 2020, pentru a creşte apoi cu 15,4% în T2 şi cu 6,9% în T3, diminuându-şi avansul la 2,4% în T4.

Potrivit INS, din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,8% contribuind cu +4,7% la creşterea PIB. Pe locul doi s-a aflat formarea brută de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 4% contribuind cu +0,9% la creşterea PIB.

Exportul net a avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-1,5%), consecinţă a creşterii cu 13,7% a volumului importurilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai redusă a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, cu 11,1%.

Pe ramuri industriale, la  creşterea PIB, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante au avut o contribuţie de +1,7%, aceste ramuri având o pondere de 19% la formarea PIB şi un volum de activitate care s-a majorat cu 9,5%.

Industria a avut o contribuţie de +1%,  cu o pondere de 21,3% la formarea PIB şi al cărei volum  de  activitate s-a majorat cu 5%, iar informaţiile şi comunicaţiile o contribuţie de +0,8%, cu o pondere de 6,4% la formarea PIB şi al căror volum  de  activitate s-a majorat cu 13,4%.

Impozitele nete pe produs au participat cu 0,8% la creşterea din 2021, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB şi al căror volum  de  activitate s-a majorat cu 8,2%.

În schimb, construcţiile au avut o contribuţie negativă la modificarea PIB (-0,1%) ca urmare a scăderii volumului lor de activitate cu 1,8%

În T4, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2021.Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, economia a avut un avans de 2,4% pe seria brută şi de 3,9% pe seria ajustată sezonier

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici