INS: Managerii estimează creşterea activităţii economice şi majorarea preţurilor din comerţ

Managerii estimează creşterea activităţii în toate sectoarele economiei, în perioada aprilie-iunie, şi o tendinţă de majorare moderată a numărului de salariaţi în construcşii, comerţul cu amănuntul şi servicii, a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică.

746 afișări
Imaginea articolului INS: Managerii estimează creşterea activităţii economice şi majorarea preţurilor din comerţ

INS: Managerii estimează creşterea activităţii economice şi majorarea preţurilor din comerţ

De asemenea, previziunile pe următoarele trei luni indică un avans al preţurilor în comerţul cu amănuntul.

Pe zona de industrie prelucrătoare, în cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2016, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, creşterea volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a substanţelor şi produselor chimice se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +42%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendinţa va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -43%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%), la fel ca lşi în cazul numărului de salariaţi.

În sectorul de construcţii, se aşteaptă creşterea volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +23%). De asemenea, managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) şi stabilitatea preţurilor.

În comerţul cu amănuntul, prognoza pentru următoarele trei luni arată o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +26%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +19%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%), dar şi a preţurilor (sold conjunctural +7%).

Conform estimărilor din luna aprilie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Numărul de salariţi va fi stabil, iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici