Investiţiile fondurilor de private equity în România vor creşte în acest an cu sub 2%

Investiţiile fondurilor de private equity în România se vor menţine în acest an la un nivel redus, continuând performanţa slabă din ultimii ani, analiştii Roland Berger previzionând un avans sub 2% faţă de 2013, în linie cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est, mai puţin Polonia.

242 afișări
Imaginea articolului Investiţiile fondurilor de private equity în România vor creşte în acest an cu sub 2%

Investiţiile fondurilor de private equity în România vor creşte în acest an cu sub 2% (Imagine: Radu Iordache / Mediafax Foto)

"Germania şi Marea Britanie par a fi ţările pentru care se înregistrează cele mai încrezătoare aşteptări, pe fondul ofertei relativ mari de ţinte interesante şi a situaţiei economice generale care favorizează activitatea de fuziuni şi achiziţii. În aceste două ţări sunt aşteptate creşteri de 4,3% şi respectiv 3,3%. Polonia aşteaptă şi ea creşteri de 2-3%, în timp ce pentru restul regiunii Europei Centrale şi de Est (inclusiv România), aşteptarile privind ritmul de creştere sunt plafonate undeva la sub 2%", potrivit unui studiu al Roland Berger Strategy Consultants.

În ultimii ani nivelul investiţional al fondurilor de private equity în România a scăzut per­ma­nent, astfel că a atins un nivel minim de 27 milioane de euro în 2012, iar cele mai recente estimări arată că nici 2013 nu a arătat mai bine.

Acest an a debutat cu două investiţii realizate de fonduri de private equity în România. Axxess Capital, compania de investitii a Emerging Europe Accession Fund, a preluat pachetul majoritar (65%) din Star Storage, furnizor român pentru soluţii de stocare, arhivare şi management de informaţii, iar fondul de private equity Resource Partners a preluat, alături de trei manageri ai companiei, pachetul majoritar (71%) din reţeaua de centre de fitness World Class, care operează 11 centre de fitness, în Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca. Valoarea tranzacţiilor nu a fost făcută publică în niciunul din cazuri.

"Având în vedere că venim după un an 2013 în care tranzacţiile cu implicare private equity în regiune au scăzut cu aproape 10%, o creştere, cât de modestă, este binevenită şi reprezintă un prim pas în redresarea sustinuţă a pieţei", a declarat Codruţ Pascu, managing partner Roland Berger Strategy Consultants.

În primele nouă luni ale anului, firmele de private equity au investit în Europa 22,5 miliarde de euro, faţă de 27 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului 2012

Studiul cuprinde şi analizează părerile a peste 900 de profesionişti din private equity din întreaga Europa, inclusiv regiunea Europei Centrale şi de Est (Polonia, România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Slovenia).

Dintre aceştia, 82% se aşteaptă ca numărul de tranzacţii cu implicare a fondurilor de private equity să crească în 2014.

"Aşteptările mari privind preţul în rândul cumpărătorilor au dus la mai puţine tranzacţii în 2013. Anul acesta ne aşteptăm însă la o convergenţă mult mai mare în ceea ce priveşte aşteptările de preţ între cumpărători şi vânzători", explică autorii studiului.

Principalele industrii ţintă pentru investitorii de private equity vor rămâne sectorul de retail şi bunuri de consum (63%) urmat de industria farmaceutică şi a serviciilor medicale (61%) precum şi de zona de tehnologie şi media (55%).

Faţă de anul trecut, sectorul energetic înregistrează cea mai mare scădere a interesului investitorilor.

"Dezbaterea publică privind tranziţia din sectorul energetic precum şi condiţiile legislative nesigure vor frâna cel mai probabil tranzacţiile în acest sector", se menţionează în comunicat.

Studiul mai arată că 88% dintre cei intervievaţi se aşteaptă ca majoritatea tranzacţiilor să se situeze sub pragul de 250 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici