Investiţiile imobiliare au scăzut în România, în primul semestru, la minumul ultimilor şapte ani

Investiţiile realizate în domeniul imobiliar au scăzut în România, în primul semestru, la cel mai scăzut nivel din prima parte a anului 2005 până în prezent, fiind încheiate doar două tranzacţii, care însumează 55 de milioane de euro, potrivit unui raport al companiei de consultanţă CBRE.

307 afișări
Imaginea articolului Investiţiile imobiliare au scăzut în România, în primul semestru, la minumul ultimilor şapte ani

nvestiţiile imobiliare au scăzut în România, în primul semestru, la minumul ultimilor şapte ani (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Cele două tranzacţii au vizat fabrica Nokia din Cluj, cumpărată de producătorul de electrocasnice De'Longhi, şi complexul City Business Centre din Timişoara, achiziţionat de fondul de investiţii sud-african NEPI.

România rămâne o piaţă atractivă, dar lipsa finanţării şi problemele din zona euro au determinat creşterea riscului investiţional. În Europa Centrală şi de Est volumul investiţional cel mai ridicat a fost înregistrat în Rusia şi Polonia, conform raportului.

"Piaţa din România este încă atractivă pentru investitorii străini pe fondul diferenţei înregistrate la nivelul randamentelor prime în comparaţie cu ţările vecine din Europa Centrală şi de Est. Lipsa finanţării şi problemele din zona euro au condus însă la un nivel scăzut al volumului de investiţii în prima jumătate a anului, determinând creşterea riscului investiţional, o încetinire a procesului decizional şi mărirea timpului de finalizare a unei tranzacţii", a declarat într-un comunicat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE România.

Randamentele prime s-au stabilizat în România pe cele trei pieţe - retail (centre comerciale şi spaţii de stradă), birouri şi industrial. Pe segmentul birouri, randamentul prime s-a stabilizat la 8%, având la bază ofertele investitorilor de pe piaţa locală, iar în sectoarele retail şi cel industrial a rămas la 8,75% (centre comerciale), respectiv 10,25% (depozite), potrivit sursei citate.

În Varşovia randamentul prime pe segmentul birouri a fost de 6,25 %, pe cel industrial de 7%, iar domeniul retail a înregistrat un nivel de 6%. Un nivel similar al randamentul prime a fost în Praga, cu 6,5% pentru birouri, 8% pentru segmentul industrial şi 6,25% pentru sectorul retail. Budapesta a înregistrat pe segmentele birouri, industrial şi retail randamente prime de 7,25%, 8,75%, respectiv 7%.

În primul semestru al anului, în Europa Centrală şi de Est Rusia a înregistrat cel mai mare volum investiţional, de peste 900 milioane de euro, urmată de Polonia, cu peste 800 de milioane de euro, şi Cehia, cu aproximativ 180 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici