Investiţiile în acoperirea cererii mondiale de energie, estimate la 40.000 mld dolari până în 2035

La nivel global vor fi necesare investiţii de 40.0000 de miliarde de dolari în energie până în 2035, pentru a acoperi cererea nouă, dar şi pentru a înlocui producţia şi facilităţile de procesare existente, estimează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

75 afișări
Imaginea articolului Investiţiile în acoperirea cererii mondiale de energie, estimate la 40.000 mld dolari până în 2035

Investiţiile în acoperirea cererii mondiale de energie, estimate la 40.000 mld dolari până în 2035 (Imagine: Shutterstock)

Mai mult de jumătate din această sumă este necesară pentru a compensa declinul producţiei exploatărilor de petrol şi gaze naturale aflate la maturitate, iar restul pentru identificarea de noi resurse necesare acoperirii cererii în creştere, se arată într-un raport al agenţiei din Paris, citat de Bloomberg.

Lumea va depinde tot mai mult de ţări care restricţionează accesul companiilor străine la resursele de petrol, în timp ce producţia din şisturi bituminoase va intra în declin de la mijlocul deceniului următor, estimează AIE.

"Scăderile de producţie şi retragerea unor câmpuri reprezintă o provocare majoră în privinţa investiţiilor pentru decidenţi şi companii. În cazul petrolului, presiunea pentru acoperirea cererii se mută înspre Orientul Mijlociu, întrucât ascensiunea ţărilor din afara OPEC va începe să încetinească deceniul următor", potrivit AIE.

Creşterea producţiei din şisturi bituminoase împinge producţia SUA la cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani şi reduce dependenţa de importuri a economiei americane, însă această producţie va intra în declin, restabilind importanţa Orientului Mijlociu.

"Perspectivele creşterii la timp a investiţiilor în petrol în Orientul Mijlociu sunt incerte", potrivit agenţiei, care estimează că peste 70% din rezervele de petrol şi gaze sunt sub controlul unor companii de stat.

Adăugarea cheltuielilor necesare pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice ar creşte totalul investiţiilor la 48.000 de miliarde de dolari până în 2035, se arată în raportul AIE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici