Investiţiile nete în economie au crescut cu 0,5% în primul trimestru, în ciuda scăderii puternice din construcţii

Investiţiile nete realizate în economie au crescut în primul trimestru cu 0,5%, sprijinite în principal de achiziţiile de utilaje, dar frânate consistent de investiţiile în lucrări de construcţii noi, care au coborât cu 15% comparativ cu primele trei luni din 2012, potrivit datelor INS.

167 afișări
Imaginea articolului Investiţiile nete în economie au crescut cu 0,5% în primul trimestru, în ciuda scăderii puternice din construcţii

Investiţiile nete în economie au crescut cu 0,5% în primul trimestru, în ciuda scăderii puternice din construcţii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Investiţiile nete au totalizat 12,3 miliarde lei (2,8 miliarde euro), din care 6,3 miliarde lei au reprezentat utilaje, 4,8 miliarde lei au fost direcţionate către construcţii şi 1,2 către alte cheltuieli.

Pe elemente de structură, creşterea s-a înregistrat la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 15,3% şi la alte cheltuieli cu 10,9%. pe segmentul de lucrări de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 15,2%.

Comparativ cu primul trimestru din 2012 se constată o creştere a ponderii utilajelor (inclusiv mijloace de transport) în total investiţii nete cu 7,1 puncte procentuale, iar în alte cheltuieli cu 1,0 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 8,1 puncte procentuale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici