Investitorii americani: Prioritatea zero a Guvernului trebuie să fie creşterea economică sustenabilă

Prioritatea zero a Guvernului ar trebui să fie creşterea economică sustenabilă, urmată de investiţia în capitalul uman, cu accent pe educaţie şi demografie, infrastructura modernă şi statul de drept, a anunţat marţi Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americane din România (AmCham).

910 afișări
Imaginea articolului Investitorii americani: Prioritatea zero a Guvernului trebuie să fie creşterea economică sustenabilă

Investitorii americani: Prioritatea zero a Guvernului trebuie să fie creşterea economică sustenabilă

„Prioritatea zero a Guvernului ar fi să asigure o creştere economică sustenabilă. O creştere care nu este sustenabilă poate avea efecte destul de nefavorabile pe termen mediu şi lung. Creşterea economică de 6% este un lucru bun, la prima vedere, dar dacă ea nu are la bază fundamente economice sustenabile, putem plăti un preţ destul de mare”, a declarat Ionuţ Simion în cadrul prezentării proiectului „Priorităţi pentru România”.

Documentul lansat de AmCham introduce recomandări pentru potenţarea creşterii economice şi prezintă teme considerate prioritare mandatului parlamentar şi executiv în perioada 2016-2020. Asumarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE între ianuarie şi iunie 2019 şi definirea proiectului de poziţionare strategică a ţării reprezintă principalele repere ale mandatului evidenţiate în raport.

„<<Priorităţi pentru România>> este pentru noi ca o tradiţie, pe care o avem, de obicei, în perioada electorală şi este un demers prin care ne propunem să încurajăm orientarea dezbaterilor publice, în special a celor din anii electorali, către teme economice de mare însemnătate pentru România”, a spus Ionuţ Simion.

Capitalizarea sectoarelor cu potenţial competitiv ridicat, gradul relativ redus al datoriei publice, investiţiile sistematice în capitalul uman sau independenţa şi securitatea energetică reprezintă domeniile de creştere ale economiei româneşti, potrivit studiului citat.

Capitalul uman reprezintă unul dintre pilonii de creştere ai economiei, iar AmCham accentuează adoptarea unor politici care să oprească declinul demografic, acordând atenţie stimulării creşterii ratei natalităţii. „Este nevoie de coerenţă şi continuitate a politicilor. Măsurile în domeniul natalităţii trebuie să fie pe decade şi nu pe doi-trei ani, pe cicluri electorale”, susţine Ionuţ Simion. În legătură cu plafonarea indemnizaţiilor pentru mame, preşedintele AmCham susţine că trebuie găsit un punct de echilibru între cele două măsuri - „înainte era un plafon foarte mic, acum este nelimitat şi cred că se creează un dezechilibru”, a declarat acesta.

Mai mult, documentul subliniază importanţa acordării stimulentelor pentru a aduce şi a reţine în ţară specialiştii. „Este foarte important să ne aducem tinerii înapoi în ţară, ei sunt cei care pot contribui în mod activ la crearea de plusvaloare”, consideră Ionuţ Simion. Este importantă continuarea şi stabilizarea reformei educaţiei, dar şi finanţarea sistemului de sănătate, îmbunătăţirea accesului la servicii medicale şi îmbunătăţirea calităţii pieţei muncii.

La capitolul infrastructură modernă, este importantă asigurarea finanţării pentru finalizarea Master Planului General de Transport. Alte măsuri sugerate pentru infrastructură în documentul „Priorităţi pentru România” sunt capitalizarea potenţialului sectorului din agricultură (prin modernizarea sistemului de irigaţii, spre exemplu) şi poziţionarea României pe harta economiei globale. Al treilea domeniu este atragerea fluxurilor de capital prin direcţionarea investiţiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri şi creşterea investiţiilor locale ȋn capital productiv, prin măsuri de atragere a investiţiilor străine, spre exemplu.

Alt domeniu important pentru creşterea economică vizează dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului prin administrarea cadrului natural al României, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier şi gestionarea deşeurilor.

Statul de drept şi aplicarea legii pot contribui la creşterea economică prin consolidarea integrităţii ȋn domeniul public şi privat, prin susţinerea luptei anticorupţie şi implementarea unor standarde de etică, combaterea birocraţiei şi asigurarea unei justiţii eficiente.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este o asociaţie profesională de afaceri care reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. AmCham România este angajată în facilitarea unui dialog între comunitatea de afaceri şi autorităţile centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici