Investitorii din SUA şi Marea Britanie au cumpărat peste 60% din obligaţiunile în dolari emise marţi de România

Fondurile de investiţii au fost principalii cumpărători ai obligaţiunilor în dolari emise marţi de România, cu 61% din totalul de 750 milioane de dolari, investitorii din SUA acoperind 42% din sumă, iar cei din Marea Britanie 35% din valoare, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

301 afișări
Imaginea articolului Investitorii din SUA şi Marea Britanie au cumpărat peste 60% din obligaţiunile în dolari emise marţi de România

Investitorii din SUA şi Marea Britanie au cumpărat peste 60% din obligaţiunile în dolari emise marţi de România (Imagine: Shutterstock)

"Ponderea investitorilor din SUA a scăzut faţă de emisiunea iniţială cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. În acelaşi timp a crescut de la 2% la 5% procentajul investitorilor asiatici. Structura arată că România inspiră încredere pe din ce în ce mai multe pieţe. Se remarcă de asemenea, creşterea ponderii investitorilor care caută active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurări şi băncile centrale", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Alexandru Drăgoi, citat într-un comunicat transmis de MFP.

Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA - 42%, Marea Britanie - 35%, Europa - 18%, Asia - 5%.

Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o deţin managerii de fonduri, cu 61% din total, după care urmează fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare, fonduri de pensii, bănci centrale, a cumpărat 15% din bonduri, iar băncile comerciale şi investitorii retail şi-au adjudecat 5% din titluri. În jur de 3% din titluri au fost achiziţionate de alţi investitori.

"Prin această emisiune, reiterăm angajamentul nostru de a extinde baza de investitori pe toate continentele şi suntem consecvenţi cu măsurile pe care le-am luat în sensul extinderii maturităţii datoriei publice", a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

România a redeschis, marţi, emisiunea de obligaţiuni lansată pe piaţa americană la 31 ianuarie, şi a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% şi un randament în scădere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici