Investitorii străini plătesc bani grei pe farmacii şi distribuitori din România. Cât a plătit un gigant german pentru farmaciile Help Net şi distribuitorul Farmexim

Gigantul german Phoenix cumpără farmaciile Help Net şi distribuitorul Farmexim pentru 100 de milioane de euro.

577 afișări
Imaginea articolului Investitorii străini plătesc bani grei pe farmacii şi distribuitori din România. Cât a plătit un gigant german pentru farmaciile Help Net şi distribuitorul Farmexim

Investitorii străini plătesc bani grei pe farmacii şi distribuitori din România. Cât a plătit un gigant german pentru farmaciile Help Net şi distribuitorul Farmexim

Omul de afaceri Ovidiu Buluc (71 de ani) a vândut grupul Farmexim cu afaceri în distribuţia şi retailul farma, către gigantul german Phoenix într-o tranzacţie cu o valoare estimată de ZF la peste 100 de milioane de euro. Tranzacţia a fost anunţată de grupul german.

„Piaţa românească de sănătate se dezvoltă în mod dinamic. Achiziţia ne permite să intrăm pe această piaţă la care ne uitam”, a spus Oliver Windholz, CEO-ul grupului Phoenix.

Este a doua mare tranzacţie din distribuţia şi retailul farmaceutic după ce la finalul anului trecut grupul Penta Investment a cumpărat farmaciile Sensiblu şi distribuitorul Mediplus.Farmexim este al patrulea jucător din piaţa de distribuţie de medicamente, cu afaceri de 1,8 miliarde de lei (400 mil. euro) în 2016. Piaţa este dominată de Mediplus, cu afaceri de 4 miliarde de lei anul trecut, urmat de Farmexpert şi Fildas.

Astfel, în mai puţin de 5 luni, două cele din cele mai mari grupuri farma din România cu retail şi distribuţie au fost preluate, ceea ce arată interesul uriaş al investitorilor străini pentru piaţa românească. Paradoxal, de fiecare dată reprezentanţii acestei pieţe spun că o duc foarte greu, că nu fac profituri şi statul le impune o legislaţie care nu-i avantajează.

Ovidiu Buluc a pus bazele Farmexim, prima companie de import de medicamente în 1990. Este absolvent al Facultăţii de Comerţ Exterior în cadrul ASE. Şi-a început activitatea în 1968 în comerţul exterior, iar între 1980 şi 1990 a fost şeful serviciului din cadrul Uzinexport.

Phoenix este un gigant german cu afaceri de peste 20 mld. euro, grupul fiind alcătuit din trei divizii – distribuţie, retail şi servicii farma. Gigantul este prezent în 26 de ţări având 34.000 de salariaţi. Pe retail grupul are mai multe branduri, respectiv BENU, APOTEK 1, şi Rowlands Pharmacy. În total Phoenix operează peste 2.000 de farmacii în 13 state din Europa.

Nemţii nu se uită prima dată către România, în contextul în care în 2014 discutau preluarea unui alt grup local, A & D Pharma, conform informaţiilor de la acea vreme.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici