Isărescu: 22,3% credite neperformante arată că s-a făcut curăţenie în sistem

Nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar, de 22,3% în martie 2014, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, arată că s-a făcut curăţenie în sistem şi s-au folosit indicatorii "cei mai strânşi", însă ar fi mai mic după definiţia Autorităţii Bancare Europene.

486 afișări
Imaginea articolului Isărescu: 22,3% credite neperformante arată că s-a făcut curăţenie în sistem

Isărescu: 22,3% credite neperformante arată că s-a făcut curăţenie în sistem (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Cifra arată că am făcut curăţenie în sistemul bancar, Direcţia de Supraveghere a cerut în repetate rânduri să se determine nivelul de credite neperformante, cifrele astea vin după sute de operaţiuni de verificare şi evaluare. Faptul că a crescut atât de mult este pentru că a fost destul de vigilentă (Direcţia - n.r.) şi a insistat să se spună adevărul şi am ajuns la 22%. De fiecare dată în acordurile cu instituţiile internaţionale am avut grijă să spunem, dar şi ei au spus că asta înseamnă vigilenţă, tărie de caracter", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Totodată, el a arătat că s-au utilizat "cei mai strânşi" indicatori pentru a fi evaluate creditele neperformante, menţionând că definiţia creditelor neperformante diferă mult de la o ţară la alta.

"Această cifră, plimbându-se fără explicaţii, a ajuns să ne sperie şi pe noi (cei de la BNR - n.r.), spui că e cam mult. Dar după definiţia contabilă nivelul este de 12%. Mai trebuie să spunem că avem un grad extrem de ridicat, care se duce spre 100%, de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante", a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că Autoritatea Bancară Europeană (ABE) raportează creditele neperformante atât la expunerile neguvernamentale, cât şi la cele guvernamentale, definiţie care va trebui să fie preluată şi de România.

Potrivit acesteia, rata expunerilor creditelor neperformante estimate la nivel agregat la finele anului trecut a fost de 17,4%.

"Aplicând formula ABE, cifra este de 17,4% în loc de 22,3%. Vom fi obligaţi să publicăm datele aşa şi nu aş vrea să apară discuţii că se întâmplă ceva la Direcţia de Supraveghere", a explicat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici