Isărescu: Anticipăm un vârf statistic de inflaţie în trimestrul I 2018

Banca Naţională a României a revizuit în sus prognoza de inflaţie pentru prima perioadă a anului 2018 şi în jos prognoza pentru a doua perioadă, însă nu va interveni. „Anticipăm un vârf statistic de inflaţie în trimestrul I”, a declarat marţi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

1831 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Anticipăm un vârf statistic de inflaţie în trimestrul I 2018

Isărescu: Anticipăm un vârf statistic de inflaţie în trimestrul I 2018

„Noul scenariu al prognozei evidenţiază perspectiva accelerării semnificative a inflaţiei pe orizontul scurt de timp, succedată de o temperare a acesteia începând cu ultimul trimestru din 2018. Astfel, faţă de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflaţiei a fost revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt (...) şi uşor în sens descendent pe cel de-al doilea segment al orizontului de proiecţie”, a spus Mugur Isărescu, la un briefing de presă care a urmat şedinţei de politică monetară.

TITLURILE ZILEI

Guvernatorul nu a menţionat şi nivelul până la care a fost revizuită în sus prognoza de inflaţie pe termen scurt, precizând că va detalia acest scenariu în conferinţa de prezentare a Raportului asupra Inflaţiei, care va avea loc joi, 9 noiembrie.

Întrebat dacă BNR va interveni pentru atenuarea inflaţiei în 2018, Mugur Isărescu a precizat: „Ne aşteptăm ca în trimestrul I să avem un vârf statistic de inflaţie, pentru că în trimestrul I din 2017 am avut o rată foarte joasă. N-are niciun rost să luăm măsuri care bruschează economia, dar dacă acel vârf nu va fi doar statistic, bineînţeles că vom interveni”.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa de marţi, 7 noiembrie, să menţină dobânda de politică monetară la 1,75% pe an, să crească la 0,75% rata dobânzii pentru facilitatea de depozit şi să scadă la 2,75% dobânda pentru facilitatea de creditare.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât următoarele:
- Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an;
- Gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar;
- Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit;
- Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,00 puncte procentuale de la +/- 1,25 pp.

„Începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,75%, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare se reduce la 2,75%”, a comunicat banca centrală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici