Isărescu: Ar fi o eroare să cedăm tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare

Misiunea viitoare a politicilor economice este de a păstra echilibrele macro restabilite cu greu după apariţia crizei, fiind o eroare să ignori lecţiile acesteia şi să cedezi tentaţiei de a alege măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung, a declarat guvernatorul BNR.

739 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Ar fi o eroare să cedăm tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare

Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Dacă perioada ajustărilor macroeconomice pare să se fi încheiat pentru România, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a păstra echilibrele restaurate cu atâta trudă, de a da dovadă de prudenţă şi măsură în deciziile viitoare, deplasând totodată accentul spre reforme structurale de natură să împiedice potenţialul de creştere a economiei româneşti. Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaţionale şi experienţele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la evenimentul aniversar dedicat împlinirii a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand.

La eveniment a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis, care a avut o alocuţiune după discursul guvernatorului.

Isărescu a arătat că nu există substitut la politicile macroeconomice echilibrate corect implementate şi corect explicate.

"Această perspectivă pe termen lung impune ca în centrul politicilor economice să se afle numai managementul cererii agregate, dar şi obiectivele stabilităţii macroeconomice, să se afle de asemenea dezvoltarea durabilă şi dezvoltarea competitivităţii economiei româneşti", a spus şeful băncii centrale.

Guvernatorul şi-a exprimat astfel, din nou, poziţia faţă de adoptarea măsurilor de relaxare fiscală prevăzute în Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală, atrăgând atenţia asupra dezechilibrelor care ar putea apărea pe termen lung.

El a punctat că în prezent, ca şi în România Regelui Ferdinand, societatea se află într-un moment de modernizare a statului, de consolidare a instituţiilor, astfel că este necesar ca disciplina fiscală şi stabilitatea financiară să fie transformate într-o stare de normalitate.

"Din această perspectivă, consider că principalul activ ce se impune a fi valorificat este stabilitatea macroeconomică. Ne bazăm pe convingerea că o creştere economică durabilă, obiectiv pe care îl urmărim cu toţii, nu este posibilă ca politicile economice să ducă la păstrarea echilibrelor macroeconomice. Criza financiară şi criza economică din alte ţări, precum şi experienţa noastră din ultimii ani reprezintă cele mai bune argumente în acest sens", a precizat guvernatorul.

Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală au fost adoptate recent de Camera Deputaţilor, ca for decizional, aflându-se pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

La rândul său, preşedintele a criticat măsurile prevăzute în cele două coduri, spunând că de fapt nu reprezintă nicio relaxare fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici