Isărescu: Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie

Arieratele reprezintă una dintre explicaţiile pentru care România înregistrează şi recesiune şi inflaţie ridicată, lanţul de întârzieri de plată fiind mai periculos decât deficitele mari, a declarat sâmbătă, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

64 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie

Isărescu: Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Arieratele sunt una dintre explicaţiile pentru care avem şi recesiune şi inflaţie încă ridicată. Oricum este o problemă majoră a României pentru că este ca o boală contagioasă care se răspândeşte şi denaturează fondul economiei de piaţă, care este disciplina monetară, fiscală, plăţile la timp. Determină un lanţ de întârzieri de plată mai rele decât deficitele", a spus Isărescu la seminarul EU-Cofiel organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Guvernatorul BNR a arătat că, mai grav decât că alimentează recesiunea, este faptul arieratele "o distorsionează prin distribuţie".

Isărescu declarase vineri la Cluj că în România neplata datoriilor este "un sport naţional" şi ar trebui ca statul să dea un exemplu pozitiv şi să îşi achite debitele, pentru că altfel "se strică atmosfera asupra economiei de piaţă".

România va solicita FMI a şasea derogare de la începutul acordului stand-by privind atingerea ţintei de arierate. FMI a cerut Guvernului, la misiunea de evaluare a acordului, să plătească o parte semnificativă din arierate ca precondiţie pentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriile statului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numai la sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector.

Arieratele statului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de 240 milioane lei.

Plăţile restante ale statului către companiile private s-au redus pe parcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, valoarea arieratelor totalizând 1,5 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici