Isărescu: Băncile să nu îşi facă iluzii că vor găsi iar debuşee în creditul pentru populaţie

Băncile nu trebuie să îşi facă iluzii că vor relua creditarea populaţiei la ritmuri similare cu cele din perioada 2006 – 2008, a avertizat guverntorul BNR, Mugur Isărescu, care speră că instituţiile vor finanţa într-o mai mare măsură companiile şi proiectele de accesare a fondurilor europene.

23 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Băncile să nu îşi facă iluzii că vor găsi iar debuşee în creditul pentru populaţie

Isărescu: Băncile să nu îşi facă iluzii că vor găsi iar debuşee în creditul pentru populaţie (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Pentru populaţie, fac o declaraţie personală, nu cred că există câmp viabil de creştere a volumului creditării pentru că populaţia care este acceptabilă la creditele de consum s-a cam împrumutat, şi, în consecinţă, (…) băncile să nu îşi facă iluzii că vor găsi debuşee importante, sau în orice caz comparabile cu ceea ce a fost în perioada 2006 - 2008, la nivelul creditului de consum, precum şi a celui ipotecar. Probabil că volumul de creditare va rămâne sau va creşte uşor de tot, dar nu văd aici speranţe prea mari", a declarat Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

El crede că segmentul creditării îşi revine încet, dar revigorarea depinde de comportamentul băncilor.

"Băncile au lichidităţi. Acum principalele semne de întrebare pe care le ridică se referă la sustenabilitatea evoluţiilor din România şi nu dezvălui nici un secret, m-am văzut des cu ei, sunt şi ei aşa ...le tremură capul, derutaţi, nu ştiu ce să vadă, ce să creadă. Trebuie să le dăm dreptate. Repet, nu lucrează cu banii lor, îşi asumă riscuri enorme. Când dai un credit trebuie să fii asigurat că îl iei şi înapoi şi după ce ai avut experienţe nefericite în ultimii doi ani devii mai prudent", a spus Isărescu.

El speră că revenirea creditării se va realiza într-o măsură mai mare pe segmentul companiilor şi al cofinanţărilor de proiecte europene.

Totodată, Isărescu a explicat că ajustarea de pe plan extern se transmite în ajustare bugetară şi, ulterior, în menţinerea puterii de cumpărare chiar şi după reluarea creşterii economice.

"Va dura 1-2 ani până când (reluarea creşterii economice - n.r.) se va simţi în buzunarele oamenilor şi până când se va schimba din nou comportamentul de consum. Deci populaţia este relativ prudentă", a concluzionat guvernatorul băncii centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici