Isărescu: Ce bancheri se aventurează să dea credite, când atmosfera din jur e neagră ?

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a arătat că discursul public pesimist dăunează economiei, iar bancherii nu vor da credite când există o atmosferă "neagră" şi perspective de şomaj.

24 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Ce bancheri se aventurează să dea credite, când atmosfera din jur e neagră ?

Isărescu:Isărescu: Ce bancheri se aventurează să dea credite, când atmosfera din jur e neagră ? (Imagine:Alin Matei/Mediafax Foto)

"Vrem să ieşim din criză, dar economia are 30-40% psihologie. Ce bancher poate să se aventureze să dea credite, când toată atmosfera asta pe care o simt în jurul lor este neagră şi mai este şi tot şomajul ăsta", a spus joi Isărescu.

El a reluat tema dezbaterilor publice privind pensiile, arătând că nu poate fi susţinută ideea unui punct de pensie de 45% din salariu, când contribuţiile sunt de 37%, iar numărul pensionarilor este mai mare decât cel al angajaţilor.

"Noi nu avem sistem de pensii pe bază de contribuţii, noi avem sistem de pensii pe generaţii. O generaţie plăteşte pensia altei generaţii, şi atunci trebuie să te preocupi în primul rând să existe locuri de muncă (...) Dezbaterile de la televiziune nu sunt doar o chestiune de rating, creează impresii, induce idei (...) Dacă mai văd de mai multe ori la televizor că România mănâncă 70% din import, mă sperii şi poate emigrez şi eu", a mai spus Isărescu.

El a mai precizat că trebuie înţeles că veniturile bugetare în România reprezintă 30, 31 maxim 32% din PIB şi de aici trebuie pornită discuţia, pe structura cheltuielilor şi pe nevoia de investiţii.

"Atâta scoate economia românească (venituri bugetare - n.r.) cu un sistem fiscal care oricum este stufos", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul a explicat că banca naţională este preocupată de crearea acelui spaţiu fiscal care să permită investiţiile publice, cum ar fi finanţarea autostrăzilor.

"Noi căutăm acest spaţiu fiscal împreună cu cei de la ministerul Finanţelor, pentru finanţarea autostrăzilor. Dar, dacă toate aceste eforturi duc din cauza dezbatrilor publice spre stimularea consumului, discuţiile sunt în zadar", a afirmat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici