Isărescu: Cursul de schimb din urmă cu două săptămâni "cam" reflectă fundamentele macroeconomice

Nivelul cursului de schimb înregistrat în urmă cu două săptămâni a "cam" reflectat fundamentele macroeconomice, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, subliniind că intervenţiile băncii centrale nu vizează un punct fix al parităţii.

13 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Cursul de schimb din urmă cu două săptămâni "cam" reflectă fundamentele macroeconomice

Isărescu: Cursul de schimb din urmă cu două săptămâni "cam" reflectă fundamentele macroeconomice (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"În ceea ce priveşte cazul României, prezenţa noastră pe piaţă nu vizează numai cursul de schimb şi, iarăşi, nu avem puncte fixe. (…) Într-un fel, evenimentele de acum câteva săptămâni, cu depăşirea nivelului de 4,3 lei/euro (arată acest lucru - n.r.). Nu ne cantonăm într-un punct fix, avem zone în care considerăm cursul într-un relativ echilibru la momentul respectiv", a spus Isărescu.

El a menţionat că economia evoluează, ceea ce înseamnă că multe date se schimbă, iar o zonă de echilibru dintr-un an nu este menţinută la infinit.

"Nu avem puncte fixe pentru că ar însemna măcel", a spus Isărescu.

Întrebat dacă paritatea de acum reflectă fundamentele macroeconomice, Isărescu a răspuns că "este cam pe acolo".

Totuşi, el a precizat că nu ştie ce înseamnă "acum".

"Dacă acum înseamnă şi acum două săptămâni, cam pe acolo este", a spus guvernatorul BNR.

La finele lunii iunie, leul s-a depreciat semnificativ în raport cu moneda europeană, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională reducerea pensiilor, ceea ce a adâncit incertitudinile privind situaţia economică a României. În ultimele trei şedinţe ale lunii iunie, cursul de schimb a atins niveluri maxime istorice, culminând pe 30 iunie, când a ajuns la 4,3688 lei/euro.

Anterior, de la începutul anului, cursul de schimvb a fluctuat în principal între 4,1 lei/euro şi 4,3 lei/euro, existând perioade în care a coborât şi sub marginea inferioară a intervalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici