Isărescu: Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea creditului pentru locuinţe ar dispărea

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat joi că ar fi o mare eroare ca toate împrumuturile în valută să fie oprite, iar "uciderea" creditului în monedă străină ar determina dispariţia finanţării pentru locuinţe.

627 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea creditului pentru locuinţe ar dispărea

Isărescu: Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea creditului pentru locuinţe ar dispărea (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Dacă am ucide creditul în valută, finanţarea creditului pentru locuinţe ar dispărea. Bineînţeles că şi riscul valutar prezintă probleme, dar aici este vorba de mixaj. Dar a opri toate finanţările în valută este o mare eroare", a spus Isărescu.

BNR a pregătit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populaţiei la creditele în valută.

Potrivit proiectului de regulament, creditele de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările imobiliare în euro avansul va fi de cel puţin 30%.

Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a creditelor pentru IMM, Aurel Şaramet, a declarat săptămâna trecută că FMI a cerut ca limitarea creditului în valută să fie aplicată doar pentru creditul de consum.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat recent că noul regulament al BNR va fi aplicat, probabil, din luna decembrie. Gheţea a menţionat că BNR şi băncile au avut două runde de "negocieri", din care a reieşit că noul regulament ar urma să se aplice pentru creditele de consum, nu şi pentru împrumuturile pentru locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici