Isărescu: Dacă nu avem titluri de stat, atunci controlăm lichiditatea prin cumpărare-vânzare de valută

Controlul lichidităţilor este o chestiune vitală, de care depind mai toate echilibrele din economie, iar faptul că România nu prea are titluri de stat determină banca centrală să realizeze această operaţiune prin cumpărare şi vânzare de valută, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

53 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Dacă nu avem titluri de stat, atunci controlăm lichiditatea prin cumpărare-vânzare de valută

Isărescu: Dacă nu avem titluri de stat, atunci controlăm lichiditatea prin cumpărare-vânzare de valută (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"Tehnicismul este necesar pentru a evita confuziile. Trebuie să repetăm uneori. Ieri (marţi - n.r.) am vorbit despre cât de important este în cazul băncii naţionale să controleze lichidităţile. Este o chestiune vitală. Banca centrală face emisiune şi controlul acestei emisiuni, al lichidităţilor, este o funcţie vitală de care depinde mai toate echilibrele din economie", a spus Isărescu, în cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plată", organizat de BNR.

El a menţionat că banca centrală realizează controlulul lichidităţii în funcţie de instrumentele pe care le are.

"Dacă nu prea avem titluri de stat, aşa cum este cazul nostru, şi avem valută, controlăm lichidităţile prin cumpărări/vânzări de valută. Tehnic vorbind, cei care se tot aventurează să citească operaţiunile BNR şi le leagă numai de cursul de schimb greşesc, pentru că nu este numai acest lucru", a continuat guvernatorul BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici