Isărescu: Economia a intrat în ciclul de creştere; "trebuie să ne grăbim încet" ca să nu facem greşeli

România a intrat într-un nou ciclu de creştere economică, dar "trebuie să se grăbească încet" pentru că poate ajunge foarte uşor la aceeaşi experienţă traumatizantă, de a fi obligată să facă noi corecţii, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

78 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Economia a intrat în ciclul de creştere; "trebuie să ne grăbim încet" ca să nu facem greşeli

Isărescu: Economia a intrat în ciclul de creştere; "trebuie să ne grăbim încet" ca să nu facem greşeli (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

El a transmis investitorilor arabi, în cadrul Forumului Consiliului de Cooperare al Golfului - România, că economia a trecut prin corecţiile necesare, ale deficitului de cont curent şi ale celui bugetar, şi este stabilizată şi pregătită pentru un nou ciclu de creştere sustenabilă.

"Dorim o creştere pe termen mai îndelungat şi bazată pe factori care să nu ducă la accentuarea sau la revenirea dezechilibrelor din trecut, ci dimpotrivă să contribuie, chiar de la nivelul corectat astăzi, la diminuarea lor. (...) De aceea noi am şi insistat ca următorul ciclu de creştere economică - sau actualul, credem că am intrat deja în el - să fie bazat în principal pe stimularea producţiei, să aibă o bună componentă bazată pe export şi să se menţină acest decalaj pozitiv arătat în ultimii doi ani, prin care creşterea exporturilor s-a realizat în ritmuri mai mari decât avansul importurilor. Asta înseamnă că vom rămâne cu un deficit extern sustenabil, finanţabil, şi înseamnă ieşirea din cercul vicios pe care îl presupune o recesiune", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a subliniat că România se află după doi ani de corecţie economică dureroasă şi că există date care arată că această corecţie majoră este sustenabilă.

"Aşa cum vedem noi de la banca naţională, există o probabilitate mică ca dezechilibrele să revină, binenţeles şi condiţionat ca politiciile economice să fie în continuare cele corecte. Deficitul extern, cel care ne-a atras cele mai mari vulerabilităţi, s-a redus la aproximativ 4-5% din PIB. Sperăm să rămânem în zona asta. Un deficit extern între 4 şi 6% este un deficit care poate fi finanţat prin intrări de durată de capitaluri, nu prin mişcări volatile de capitaluri, chiar prin investiţii străine directe", a arătat guvernatorul băncii centrale.

El a menţionat că datele arată că potenţialul de investiţii străine directe este de circa 4-5% din PIB, sume care ar putea fi utilizate pentru finanţarea deficitului extern, alături de fondurile comunitare absorbite.

"Marea întrebare care îi preocupă pe creditorii noştri şi investitorii străini este dacă atunci când economia va creşte, deficitul extern va rămâne la 5-6% din PIB sau se va duce din nou spre 10%. Consolidarea unui asemenea deficit şi deci a sustenabilităţii corecţiei cred că va da mare încredere investitorilor străini, creditorilor noştrii, dar şi investitorilor români. O asemenera variantă înseamnă creştere economică durabilă, sustenbilă, un ciclu lung de creştere economică şi nu un foc de paie", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a discutat şi despre corecţia din sectorul fiscal realizată şi a discutat despre evoluţia pozitivă a deficitului bugetar structural, de la circa 9,5% din PIB în 2008 la 6% anul trecut.

"În acest an urmează să fie un deficit structural de 3,5% din PIB. Binenţeles că pe măsură ce economia creşte, cifrele se inversează", a explicat oficialul băncii centrale.

El a menţionat că datele băncii centrale arată că este posibil ca aspectul prociclic al politici fiscale să se atenueze semnificativ în prima jumătate a acestui an şi politica fiscală să devină anticiclică.

"Va fi o mare realizare. Ar înseamna că am ieşit din cercul vicios", crede Isărescu.

Oficialul băncii centrale a adăugat că românii trebuie să înveţe din această recesiune mai lungă un lucru pe care îl spuneau şi strămoşii latini: "De acum înainte să ne grăbim încet".

"Ştim că avem de recuperat decalaje, dar de multe ori dacă apăsăm pe acceleraţie prea tare şi ne uităm numai la viteza creşterii economice, puteam ajunge uşor la aceeaşi experienţă traumatizantă, şi anume să trebuiască să facem corecţii în viitor", a declarat guvernatorul BNR.

Isărescu consideră că rolul BNR în situaţia actuală este de a spune investitorilor în general, şi celor străini în particular, că fundamentele de dezvoltare ale economiei sunt stabile, sănătoase.

"Să le dăm această încredere că vor investi într-un mediu economic stabil, predictibil şi să le spunem că din unghiul de vedere al băncii centrale sunt multe şi diverse oportunităţi de investiţii profitabile, solide, pe termen lung, în această ţară", a mai spus guvernatorul băncii centrale.

BNR estimează pentru acest an o creştere economică în jur de 1,5% şi pentru 2012 un avans cuprins între 4 şi 5%.

"Dacă se vor face investiţiile din agricultură, dacă absorbţia fondurilor europene va fi mai ridicată şi dacă se vor face investiţii în infrastructură este posibil să avem surpriza unei creşteri mai mari de 1,5%. (…) Exporturile merg bine şi le vom încuraja în continuare. Creşterea mai rapidă a exporturilor decât avansul importurilor va fi dovada că această ţară îşi restructurează economia şi că va avea o creştere economică de durată, nu un foc de paie", a concluzionat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici