Isărescu: Este clar că în sistemul financiar-bancar românesc trebuie să se întărească concurenţa

Concurenţa slabă din sistemul financiar-bancar permite băncilor să "paseze" clienţilor costurile provenite din organizarea ineficientă a activităţii şi evaluarea greşită a riscului, a declarat luni guvernatorul BNR Mugur Isărescu, adăugând că nu este o problemă de număr, ci de forţă a jucătorilor.

737 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Este clar că în sistemul financiar-bancar românesc trebuie să se întărească concurenţa

Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Încarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale băncilor, acoperite printr-o concurenţă imperfectă a sistemului financiar- bancar se va tempera. De ce băncile pot să paseze asupra clienţilor, uneori îintr-o adevărată incoştienţă costurile unor lipsuri, care uneori le aparţin, în ceea ce priveşte organizarea internă sau evaluarea greşită a unor riscuri. (...) E posibil pentru că concurenţa nu este suficient de puternică şi nu este dată de numărul de bănci", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a arătat că un sistem bancar concurenţial nu înseamnă neapărat mulţi actori, ci mai curând concurenţi puternici, sănătoşi, care au capacitatea să lupte cu costurile, să ştie cum s-o facă şi să ducă în jos costurile transferate către clienţi.

Isărescu s-a arătat indignat că băncile au transferat către clienţi costurile provenite din creditele neperformante, care sunt în primul rând rezultatul unei analize de risc precare.

"În continuare, în ciuda progreselor, este clar că în sistemul financiar-bancar trebuie să se întărească concurenţa", a conchis Isărescu.

Declaraţiile guvernatorului vin la două zile după ce şi şeful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, a criticat dur băncile, spunând că aproape au omorât clienţii prin modul în care au restructurat creditele celor cu probleme.

"Am avut o discuţie cu domnul Gheţea (Radu Gheţea - preşedintele ARB) legat de situaţiile în care se restructurează un credit, pentru că unele bănci, modul în care au făcut acest lucru, au omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare şi au înţeles că este mai bine să recuperezi ceva decât să iei în portofoliu clădiri şi terenuri pe care să nu poţi să le vinzi", a spus Cinteză sâmbătă, la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank la Sinaia.

El a arătat că băncile trebuie să înţeleagă că principalul lor activ sunt clienţii, iar BNR le va recomanda să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru aceia care au probleme, dar reuşesc să achite măcar parţial ratele.

Potrivit lui Cinteză, procesul de restructurare la nivelul sistemului bancar, început în 2008, nu a fost atât de intens precum aşteptările BNR, care a cerut în cazul a două bănci închiderea unităţilor teritoriale care aduceau pierderi majore.

"La două bănci am solicitat închiderea acelor unităţi teritoriale care le aduceau pierderi majore", a spus Cinteză.

Potrivit datelor prezentate de oficialul BNR, numărul unităţilor teritoriale la nivelul sistemului bancar a scăzut în primele nouă luni la 6.071, de la 6.170, iar numărul salariaţilor s-a redus cu 234 la 66.519.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici