Isărescu: Este nevoie de politici coerente şi reforme pentru adoptarea euro cât mai aproape de 2015

România trebuie să asigure coerenţa politicilor şi un ritm susţinut al reformelor, astfel încât adoptarea euro să devină posibilă la o dată cât mai aproape de 2015, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

21 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Este nevoie de politici coerente şi reforme pentru adoptarea euro cât mai aproape de 2015

Isărescu: Este nevoie de politici coerente şi reforme pentru adoptarea euro cât mai aproape de 2015 (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Pentru România, ca ţară aspirantă la adoptarea euro, este vitală pregătirea tehnică în vederea îndeplinirii tuturor criteriilor, fără excepţie. Aşa cum am mai declarat, este important totodată să avem definită o ţintă. Iar această ţintă trebuie să fie păstrată, chiar dacă pe parcurs ar putea fi modificată, astfel încât apetitul pentru reformele necesare să nu fie diminuat. Şi după cum ştim în România acest apetit nu este foarte mare. (...) Fără îndoială, ca să conferim sustenabilitate demersului nostru, este imperios necesar să asigurăm coerenţa politicilor şi un ritm susţinut al reformelor, astfel încât adoptarea euro să devină posibilă la o dată cât mai apropiată de 2015", a declarat Isărescu, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a Expoziţiei euro la Bucureşti.

El a menţionat că începând cu februarie 2010 în BNR a fost înfiinţat Comitetul pentru Pregătirea Trecerii la Euro, iar din octombrie la lucrările acestui comitet participă şi reprezentanţi ai MFP, ceea ce reprezintă "o dovadă relevantă" că România este preocupată de viitorul în zona euro.

"În perspectiva adoptării euro de către România, informarea publicului nu poate fi decât un proces continuu, pe care îl pregătim de multă vreme şi se derulează deja. (...) Euro exprimă semnificativ diversitatea europeană, prin intermediul motivelor arhitecturale înfăţişate pe bancnote şi prin simbolurile plasate pe faţetele naţionale ale monedelor", a continuat Isărescu.

El a spus că este firesc ca BNR să vrea ca societatea românească să cunoască mai bine moneda aflată în circulaţie în ţările din zona euro.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici