Isărescu: Majorările de taxe duc la evaziune, dezechilibrul pe CAS se rezolvă prin locuri de muncă

Dezechilibrul bugetului de asigurări sociale poate fi rezolvat doar prin crearea de locuri de muncă, întrucât creşterea impozitelor şi taxelor nu face decât să stimuleze evaziunea, crede guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

726 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Majorările de taxe duc la evaziune, dezechilibrul pe CAS se rezolvă prin locuri de muncă

Mugur Isărescu (Imagine: David Nika/Mediafax foto)

"Bătălia se va duce aici, cine va reuşi să rezolve această problemă şi să iasă din cercul vicios (...) Soluţia este să acoperim deficitul CAS nu prin majorări de impozite, pentru că acestea nu fac decât să stimuleze evaziunea, ci prin crearea de noi locuri de muncă", a spus Isărescu.

Şi săptămâna trecută guvernatorul BNR a făcut referiri la sistemul fiscal şi evaziune, afirmând că modelul antreprenorului român, care vrea să fie şi patron şi manager, dar şi sistemul fiscal conceput astfel încât să forţeze managerii să facă evaziune fiscală, sunt piedici în dezvoltarea pieţei de capital din România.

Guvernatorul BNR a arătat că aceeaşi problemă i-a fost ridicată şi în anul 2000, pe vremea când era premier, iar opinia sa a rămas aceeaşi, că soluţiile financiare nu pot fi decât temporare, când există un asemenea dezechilibru mare, fizic, numeric, până când reformele structurale duc la regăsirea echilibrului fundamental.

"În ceea ce priveşte BNR, îşi va vedea de treaba ei, nu vrem să ieşim din domeniul pe care îl acoperim, căutăm să îmbunătăţim, prin îmbunătăţirea condiţiilor de creditare. Dar, fără a ieşi din matca noastră, trebuie să spunem că aceste îmbunătăţiri sunt paleiative, iar soluţia adevărată este crearea de locuri de muncă", a adăugat Isărescu.

El a participat joi la un seminar cu tema "Clusterele economice generatoare de locuri de muncă".

Prezentă la acelaşi seminar, Sulfina Barbu, fost ministru al Muncii, a declarat că puţin peste 4 milioane de salariaţi susţin 5,5 milioane pensionari. Totodată, numărul persoanelor asistate social, sub diferite forme, este de 7,5 milioane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici