Isărescu: Nu am nicio îndoială că rata de schimb valutar este aproape o obsesie pentru români

Cursul de schimb este aproape o obsesie pentru români, iar mass media îşi face datoria atunci când scoate în faţă aceste mesaje, dar cel puţin acestea trebuie să fie corecte, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

20 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nu am nicio îndoială că rata de schimb valutar este aproape o obsesie pentru români

Isărescu: Nu am nicio îndoială că rata de schimb valutar este aproape o obsesie pentru români (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

"Dorim să schimbăm, în sensul în care considerăm important, de aici de la BNR, dezbaterea publică. Temele rămân aceleaşi. Nu am niciun fel de îndoială că rata de schimb este aproape o obsesie pentru români. Media îşi face datoria. Cel puţin mesajele să fie corecte", a spus Isărescu, în cadrul colocviului cu tema "Instrumente de plată", organizat de BNR.

Isărescu a declarat marţi că BNR a cumpărat euro de pe piaţa valutară în primul trimestru şi a vândut valută în lunile următoare, operaţiuni prin care a urmărit inclusiv gestionarea lichidităţii din piaţa interbancară.

Guvernatorul băncii centrale a ţinut să precizeze că BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro în prin vânzarea de valută în piaţă în ultimii ani, aşa cum rezultă din unele analize, menţionând că nivelul actual al cursului nu este unul artificial.

"Cursul nu este artificial. Ca să nu lungesc mai mult vorba, putea să fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante şi nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie să fie un curs foarte variabil. Dacă introduceţi datele Ministerului Finanţelor veţi vedea că actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuaţii mari de curs pentru că a transmis mesaje în toate părţile", a afirmat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici